IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank шокира анализаторите и инвеститорите си

Банката отчете най-голямата загуба в корпоративната си история, акциите се сриват с над 6,5%

11:53 | 21.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голямото преструктуриране на Deutsche Bank от новия ù изпълнителен директор Джон Краян донесе на банката най-голямата загуба в корпоративната ѝ история. Както обяви банката късно в сряда вечерта, точно една седмица преди официалната пресконференция за представянето на финансовите резултати, загубата преди данъци възлиза на 6,1 млрд. евро.

Анализаторите обаче очакваха загуба от едва 3,6 млрд. евро. След данъчните отчисления минусът ще е от цели 6,7 млрд. евро, предава DPA. Дори през 2008 г., годината на фалита на Lehman, загубата бе по-ниска – в размер на 3,9 млрд. евро.

Вследствие на това акциите на банката днес се сринаха в началото на сесията във Франкфурт с над 6,5% до 16,56 евро за брой.

Като причина за срива Deutsche Bank посочва множеството нерешени съдебни спорове. Освен това Краян прекроява структурата и бизнес модела, като само в Германия ще съкрати около 4 хил. работни места, най-вече в областта на банкирането на дребно. За тази цел само през четвъртото тримесечие банката задели около 1 милиарда евро. През 2014 г. Deutsche Bank записа печалба от около 1,7 милиарда евро - повече от два пъти над отчетената една година по-рано. 

Така главният изпълнителен директор Джон Краян е изправен пред нелеката задача да убеди инвеститорите, че отрицателният финансов резултат е доказателство за преструктурирането на дейността на най-голямата германска банка, а не за влошаването на ситуацията, коментира Financial Times.

Британецът е начело на банката от юли 2015 г., но получи тежко наследство от своя предшественик Аншу Джайн. Бившият изпълнителен директор предаде на своя наследник, който вече бе част от Надзорния съвет от 2013 г., цяла планина от неразрешени спорове, произхождащи най-вече от времето, когато Джайн беше шеф на инвестиционното подразделение на банката. Към днешна дата тези конфликти струват на Deutsche Bank 12 милиарда евро - пари, които са взети от други места и не могат да допринесат за това компанията да се конкурира на равна нога, особено със силните си конкуренти в САЩ.

В продължение на по-дълъг период, отколкото всеки друг конкурент, Deutsche Bank се концентрираше преди всичко над еднакво рисковите и колебливи капиталови пазари. Но това, особено при строгата и завишена регулация на надзорниците, предоставя все по-ниска възвращаемост. Така например и в съобщението си до своите служители банката предполага, че „през четвъртото тримесечие на 2015 г. предизвикателните пазарни условия са намалили доходността на банката в инвестиционното подразделение, което е излязло на загуба“. Към това се добавя и нарастващата доминация на конкурентите от Wall Street.

Наскоро анализатори от JPMorgan прогнозираха, че Deutsche Bank ще съкрати 10 хил. работни места от основната си дейност, както и 15 хил. служители, които ще бъдат засегнати от продажбата на Postbank. Това представлява около четвърт от общата работна сила на банката, припомня Financial Times.

Банката ще представи детайлни данни на 28 януари. Краян увери, че през следващите две години „ще има много работа и натоварване“. „С тези стъпки обаче ще създадем потенциал, за да развием силна, ефикасна и добре ръководена институция“, пише още той.

Краян е по-радикален и смел в действията си от своя предшественик. Цели подразделения се закриват, над 9000 места ще бъдат съкратени, 200 от около 700 филиала ще бъдат закрити, а и участието в китайската Huaxia Bank вече бе прекратено. Но и това не е всичко - за 2015 и 2016 г. акционерите на банката няма да получат дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
scott
преди 8 години
импе,щи го напишем и тук, да си знаеш.Кукловодите решиха безкрайната игра в подкрепа на акциите да СВЪРШИ!сЛИВАНИЯ, ПРИДОВИВАНИЯ, КОЛИЧЕСТВЕНИ....Всичко тва само им дада фалшиво самочуствие за богатство и мощ. Щот ДЛЪЖНИЦИТЕ вместо арбайт махт фрай - почнаха ШАНТАЖ с още дълг, увъртане, запори и прочее. Гърциа е най-добрлиа пример в тва отношение. Длъжника кара кредиторъ да се *** и вместо да БАЧКА почва "преговори", въртели и шмекеруване.Та, кукловодите обърнаха играта, вече индексите НЕМАТ значение. Ше има СТЪПАЛОВИДНА КОРЕКЦИА. ДЪЛБОКА. ОЧАКВАМ СПАД НА US 30 докъм 12 000. ПРОСТО РЕШИХА ДА ПОКАЖАТ НА СРЕДНОБЕДНИТЕ И БЕДНИТЕ КОЛКО СА НАИСТИНА ТАКИВА И ДА ГИ НАКАРАТ ДА РАБОТАТ СЕ ЕНО СЕ БОРЪТ ЗА ЖИВОТЪ СИ. А КУКЛОВОДИТЕ да са препичат на сянка с усещаноте за истинска мощ, богатство и величие.НАЗДРАВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
Императорът
преди 8 години
7 МБ загуба и само 7.84% спад? Май пазарите вече се отърсват от паниката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още