IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без реформа до няколко години Гърция няма да може да плаща пенсии

Плановете на правителството за промяна в пенсионната система обаче срещат силен отпор в обществото

21:46 | 26.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Без реформа до няколко години Гърция няма да може да плаща пенсии

До няколко години Гърция няма да може да плаща пенсии, ако не бъдат направени нужните реформи в пенсионната система. Този коментар правят от бюджетната комисия в гръцкия парламент в своя тримесечен преглед за развитието на гръцката икономика, пише "Катимерини".

В доклада си от комисията предупреждават още, че ако не се постигне подобряване на бизнес климата в страната, може да се стигне и до изпадане в спиралата на рецесията. Затова и препоръката е опозиционните партии да подкрепят усилията на правителството.

Според оценката на комисията предложената от правителстовото на СИРИЗА реформа в пенсионната система е политически болезнена крачка - и за кабинета, и за опозицията, но тя ще коригира системата.

Идеята на правителството на Алексис Ципрас за промени в пенсионната система обаче срещат твърд отпор в обществото. От началото на седмицата фермерите започнаха да блокират важни пътни артерии в страната, както и граничните пунктове с България.

Асоциации на лекарите предупредиха министърът на труда Йоргос Катругалос, че обмислят да се присъединят към протеста срещу реформата. Катругалос обаче е категоричен - плановете няма да бъдат изоставени, макар че правителството е отворено за предложения, които да подобрят предложението, пише още Greek Reporter.

Кредиторите на Гърция, които настояват от години за промяна в пенсионната система, пък като цяло дават добра оценка на плановете на гръцките власти. Обаче има и известни опасения за финансирането на системата и дали няма да се появи нужда от покриване на дефицита с пари от бюджета.

Правителството на СИРИЗА предложи на "четворката" кредитори да не бъдат намалявани вече отпуснатите пенсии, както правеха предишните управляващи, за да бъдат намалени разходите за пенсии. За сметка на това обаче ще бъдат увеличени осигуровките - и от страната на работодателите, и от страната на служителите, както и ще се промени схемата при изчисляването на новите пенсии и те ще бъдат по-ниски, спрямо отпусканите досега при равни доходи.

Сред предизвикателствата пред правителството през следващите месеци ще бъде реформата в администрацията, банковия сектор и енергетиката, както и постигането на бюджетните цели и планираните промени в данъчната система, посочват още от парламентарната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Дааа, определено здравеопазването ни се влошава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
Иван Митев
преди 8 години
Къде е трудното при Гърция?С подобряване на сегашната сгрешена европейска парична система Гърция ще е с възможности да си плаща дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още