IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия разтърси централен район в Анкара*

28 души са загинали, а поне 60 души са ранени, съобщават местните медии

19:47 | 17.02.16 г. 5
<p>
	Турската полиция блокира центъра на Анкара след експлозия. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Турската полиция блокира центъра на Анкара след експлозия. Снимка: Ройтерс

Експлозия разтърси централен район в турската столица Анкара в близост до казарма, предаде The Telegraph, като се позовава на местни медии. Подозренията на властите са, че става дума за терористичен акт, извършен с кола бомба.

Местните медии съобщават за 28 загинали и поне 60 ранени при експлозията, причинена от кола-бомба, врязала се във военен конвой. Досега нито една групировка не е поела отговорност за акта. Източници на Ройтерс обаче са коментирали, че турските власти свързват атентата с Кюрдската работническа партия. 

Мястото на инцидента е в близост до турския парламент и други правителствени сгради, допълва още британското издание. Според турския вестник "Заман" от експлозията е засегнат автобус, превозващ военни. Властите не дават информация колко души е имало в превозното средство.

Турският премиер Ахмет Давутоглу официално отмени пътуването си до Брюксел, планирано за утре, допълва Ройтерс. 

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик беше един от първите, който съобщи в Twitter, че експлозията в центъра на Анкара е в резултат от терористичен акт.

Това е поредният атентат в Турция в последните месеци, отбелязва още The Telegraph.

През октомври 2015 година 103 души загинаха в столицата при определения като най-кървавия атентат в Турция. В началото на годината атентатор - самоубиец се взриви в близост туристическа група в Истанбул. Загинаха 10 души, предимно германски граждани.

* Информацията е актуализирана към 22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Вместо да търгуват и развиват икономиката си както правеха успешно в последните 30 години и мощно просперираха. От предвидими партьнори и прекрасна туристическа дестинация се превърнаха в потенциални врагове за всичките си съседи. При нас открито подкрепят изгодни за тях политици. Самолетите им нарушават гръцкото пространство по 2000 пъти в годината. Искат най-сладкото парче /с нефт/ от Сирия. Репресират кюрдите, като ги настроиха отново да се бият срещу тях.Изнудват и извиват ръцете на ЕС за пари. Не се съобразяват дори със САЩ. Открито заплашват гладната руска мечка и я дърпат за опашката. ВЪПРОСЪТ е какво ще спечелят от всичко това. Убеден съм че в момента инвеститорите им кешират каквото могат от Турция и го изнасят, докато е възможно и безопасно. Туристическия им сезон ще бъде сринат. Промишлеността и търговията ще бъде засегната. И всичко това от едни болни амбиции за реанимиране на неоосманизъма. А при една неуспешна война дори могат да загубят сериозни територии. Развалиха си рахатлъка, а накрая рискуват да гризнат дръвцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еми бомбат кюрдите и после олеле, рекетират EU с бежанците, дръвчат се на руснаците военно, че даже и не зачитат и шефовете си Сашови кво им пееят по радиото за Сирия. Усещам как комшиите ше изядат кожената тояга ..... само незнам тея трите влъхви кво са им намислили EU, US и Rus .... определено не е нещо добро ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Турция е в гражданска война с кюрдите, която се пренася вече в големите градове. Ако се разрасне не само всички бежанци, ами и кюрдите, които са към 20 млн. ще се изсипят Европа. Просто не ми се мисли какво ще стане в България при това положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Жалко за невинните жертва на безразсъдната политика на днешните турски управляващи политици. А по реакцията на Ердоган и сие ще разберем дали е нечий атентат (за отмъщение) или турска провокация (за оправдаване нахлуване в Сирия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още