IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се опасяват от нова имигрантска вълна от Либия

В средата на април ще се обсъждат мерки за евентуално пресичане на нова криза, включително операции в териториалните води и брега на Либия

15:51 | 25.03.16 г. 8
Лидерите на ЕС се опасяват от нова имигрантска вълна от Либия

На 18 април лидерите на държавите на Европейския съюз (ЕС) ще обсъждат критичната ситуация в Либия и евентуалната миграционна вълна от страната, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Дискусията ще се проведе след насроченото за тогава заседание на Съвета на министрите на външните работи на държавите от ЕС и преди съвета по отбрана.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан коментира наскоро, че около 800 хил. души чакат по бреговете на Либия и са готови да тръгнат към Европа. Още през декември гръцкият външен министър предупреди, че вече се развиват нови маршрути за незаконно преминаване в Европа. Атрактивността на Гърция като вероятен маршрут залязва и заради операцията на НАТО в Средиземно море и затворената граница с Македония.

Наскоро премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предупреди топ дипломата на ЕС Федерика Могерини и европейските си партньори за нови масирани имигрантски потоци от Либия през Средиземно море към Италия.

Заради опасенията за нова вълна мигранти от Либия външните министри и министрите на отбраната на държавите от ЕС ще търсят решения на евентуален проблем. Според изданието ще се дискутират и евентуални операции в териториалните води и по брега на Либия.

Премиерът на Италия обаче е скептичен, че тези мерки биха имали резултат. Той многократно е заявявал, че ЕС трябва да активира инвестиционния план за Субсахарска Африка, на който обаче се противопоставя Париж, защото Франция иска да запази традиционните си връзки в региона.

Според източници на изданието Италия се опитва да окаже натиск на дипломатическо ниво за приемането на цялостен пакет за действие, който да не включва само Турция, а и други страни. Източникът допълва, че Албания става все по-привлекателна като алтернативен маршрут за нелегалните имигранти към Европа.

Откакто Балканският маршрут беше затворен, Италия и Албания осъществяват съвместни военни патрули в близост до границата на балканската страна с Гърция. Рим обаче се опасява, че нелегални имигранти може да се опитат да достигнат до Италия освен през Албания и през Черна гора през Адриатическо море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=5tgVJn_2vlc ЕС няма никакви лидери...гледайте филма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми написах да ти ограничат правата и свободите за "сметка на тероризма" и ей ко става ше кажат - забраняваме кеша. Големи маймуни са тея глобалистите квот си наумат и става. Тотален контрол искат, но нещо тряя да се случи нещо голямо където ше го изтърват от контрол и тогава майка плаче и за тях и за нас ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/25/belgien-bargeld-wird-nach-terror-anschlag-knapp/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ти глей в Белгия кво гласят...нема вече кеш , зарад терористите...банкоматите празни ...яко , а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
ЕС си отива скоро, а заедно с него общата европейска имиграционна политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
според жълтия вестник zerohedge тея кавали от ЕС с подкрепата и настоятелството на Сашш разбира се взели, че нарочно го напрайли тва с тая бежанска криза, за да размажат всички арабляци и да напраат Арабски блок както ние си имаме ЕС. Да само, че понеже някои се дърпаха като Кадафито и Саддамата ги утрепаха, само незнам какво ше стане с Камилария и останалите дали ше се дърпат или не. Обаче сметката за арабския Marshal Plan сме щели да платиме ние (тва е най-готината част). Също така ЕСто иска да използва кризата за бежанци, за да си напрай нещо като европейско НАТО и да интервенира когато и където си пожелае в ЕС общо взето над закона в дадена държава. И като капак на всичко пуделите искали да ни ограничат правата и свободите за сметка на "тероризма" който те си организират. С две думи ако тва е верно тея в ЕС са *** к.опелдаците и ше помоля следващите братя Ал Салам или Ал Наденица квит са там да вземат и да думнат тоя ЕС парламент най-накрая, много ше съм им благодарен предварите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Търсете Кадафи да му целувате зад.ника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още