IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визите за българи и румънци са напът да скарат ЕС и Канада

Налагането на реципрочен визов режим за САЩ би коствало на общността 2,5 млрд. евро годишни загуби

10:34 | 13.04.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На този етап Канада няма да отстъпи от решението си да изисква визи от българи и румънци, става ясно от публикации в местната преса. Във вторник Европейската комисия призова европейските институции да потърсят начин за премахването на неравното третиране на европейски граждани чрез налагане на визов режим от страна на САЩ, Канада и Бруней.

Тези три държави изискват визи за гражданите само на няколко държави в общността и по този начин нарушават принципа на равноправността. Сред държавите, които „страдат“ от такова отношение е и България.

Говорител на канадското външно министерство вече коментира, че налагането на реципрочни визи за гражданите на Канада, които искат да посетят ЕС, може да постави под риск икономическите и политическите отношения между двете страни, пише The Star.

Самият външен министър Джон Маккалъм коментира, че страната е предложила известно облекчаване на изискванията за издаване на визи за гражданите на България и Румъния, но за пълна либерализация в момента не става въпрос.

Двете държави все още не изпълняват изискванията за свободен режим на придвижване, е позицията на външното министерство на Канада, цитирана от БНР. Сред въведените мерки са откриване на визови центрове в София и Букурещ и въвеждането на ускорено издаване на визи за бизнес пътувания.

Въвеждането на реципрочни визи за граждани на САЩ ще бъде истинско бедствие, коментира пък дипломатически източник за EU Observer. САЩ изисква визи от гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. В допълнение в последните месеци бяха въведени и още ограничения – например европейските граждани от сирийски произход, които наскоро са посещавали Либия също трябва да кандидатстват за визи, независимо от коя страна в ЕС са.

Американските власти също посочват, че държавите не отговарят на изискванията за облекчаване на визовия режим. Според правилата отказите на молбите за издаване на виза трябва да са под 3% от общите. За българите например този процент е над 17 на сто. 

Въвеждането на визи за гражданите на САЩ обаче може да коства 2,5 млрд. евро на година за бизнеса в ЕС, засягайки туризма, авиокомпаниите и други търговски отношения, посочват още анализатори пред EU Observer. 

Какво решение ще вземе ЕС относно липсата на равнопоставеност между гражданите ще стане ясно на 12 юли. Дотогава преговорите продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 0
shinawatra
преди 8 години
А на US какво коства, нищо ли?? Я се вземете малко насериозно и в ръце. Визи за американски граждани и то на момента! По 100 евраки парчето. В Щатите не се сещам кой ходи като турист, но Италия, Франция, Гърция -- това са топ дестинации за американските туристи. И като цяло, не може да има двоен аршин, действайте!! А пък ако на хамериканците не им изнася, да свалят визите си на нас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Президенто го боли компаса дали ше одиш у америка без виза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Сашш ги е шубе да махнат визите за Европата да не вземем да им пратим всички "европейски" мюсюлмани и въглищари (т.е."натурални" шведи, белгийци, французи, и м.анго от Факултето), то и да не им ги пратим ние, те ше отидат там при душманите си и тогава почват да вилнеят и там ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Президента и външния министър какво правят по въпроса! Пак ли ще минат с номера "Гарантирано от ГЕРБ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Интересно какви ги вършат наШ мъШ и външния ни министър!? Пътека до САЩ и Западна Европа направиха но гласът им най се чува когато дойде до очерняне на Русия. Ако толкова често държаха речи по западните мегдани и за проблема ни с визите можеше и да се получи нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
" ...плащаш за да си член, но не си пълноправен!"===Плащаш си за член да! ...и го получаваш! :))) Извън шегата...ако се замислим "нещо" ....каквото и да е то, се получава СРЕЩУ "нещо" от което имаме нужда ..нали така? Сега ....ако винаги си получаваме "нещото" без да ни искат нещо в замяна, от какъв зор да даваме? Всеки западен политик знае, че на този етап държавата му може да получи почти всичко от България без да се налага пазарлък . Такива неща като визите и други "дреболии" могат да почакат докато се стигне до такъв пазарлък в бъдеще. Ако евентуално в БГ елита се пръкнат "играчи" а не като днешните "полски свирачи". Разбира се те ще следят да не се получават "гафове" и неприятни за тях изненади сред "елита" в БГ а ей богу те са добри в това от векове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Визите за българи и румънци са на път да скарат ЕС и Канада"==Глупости! :))) Да се обзаложим че това няма да се случи и българите пак ще са отритнатите кученца! :))) Е ....за наШ мъШ и Ко това няма да важи. Те са заслужили да влизат и спят зад вратата когато е студено което безспорно си е голяма чест! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
С две думи - ще въведат визи за американците точно на другия ден, когато Германия изгони Гърция от ЕЗ и ЕС.... щото лани тука повечето едноклетъчни пешеха анализи и фермани как Гърция аха-аха, утре-вдругиден и айде, сбогом ЕС... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Много ми е интересно пред кого се правят на интересни тези го^внояди в Брюксел? Американците тепърва започват да окупират Европа, тепърва ще прехвърлят войски и техника, ще строят и оборудват бази... И изведнъж Магарини или оная пиянка Юнкер викат - опа, тези войници на опашката за визи, моля! Още малко и мита за танковете... Муахаха! Нещо ни зеха за боядисани врабчета, или поне по-умните от нас... хахаха... Щото гледам, че разни тука се борят с мозъчните си конвулсии да коментират и обясняват кое-как... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Магарето за какво мислиш го канят на сватба ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още