IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не се нуждае от "Северен поток" 2 или от "Южен поток", смята организация

Украйна е надежден партньор в транзита на руски газ, заяви директорът на Европейската енергийна общност

13:39 | 21.04.16 г. 4
ЕС не се нуждае от "Северен поток" 2 или от "Южен поток", смята организация

ЕС не се нуждае нито от разширението на "Северен поток", нито от "Южен поток", нито от "Турски поток". Това коментира в интервю за РИА Новости ръководителят на Секретариата на Европейската енергийна общност Янез Копач. Украйна се справя със задачата да транзитира газ за Европа и по тази причина няма икономическа необходимост от изграждането на обходни газопроводи, смята той.

"Северен поток" 2 не е нужен на "Газпром" от икономическа, а от геостратегическа гледна точка, убеден е бившият директор на дирекция в енергийното министерство на Словения. За него от миналата година Украйна е надежден партньор в сферата на транзита на газ и последователно е започнала да прилага принципите на Третия либерализационен пакет.

"Южен поток" и "Турски поток" пък не носят сигурност или конкуренция на доставките на газ в Европа и след като Киев спазва европейското законодателство в областта - на потребителите не са нужни и тези газопроводи.

Според Копач ЕС няма нужда от нова газова инфраструктура и защото не е запълнен капацитетът на съществуващата в момента. Самата газопреносна мрежа на Украйна пък е в добро техническо състояние и страната може да бъде надежден партньор и в дългосрочен план.

Политическите промени в Украйна от последните седмици едва ли ще направят ситуацията с транзита на газ по-различна и новото правителство ще следва курса на предходното, убеден е експертът. За него Киев няма друг избор, защото международните донори обвързват отпускането на финансова помощ с реформи, сред които и за газовия пазар и пазара на електроенергия.

Копач посочва в своето интервю, че капацитетът на Трансбалканския газопровод, който преминава през териториите на Украйна, Молдова, Румъния и България в направление към Турция, не се използва напълно. Съоръжението е "монополизирано" от "Газпром" на територията на България с дългосрочен договор. 

Европейската енергийна общност беше създадена през 2005 година на среща в гръцката столица Атина. Целта е прилагането на законодателството на ЕС в страните в Югоизточна Европа. Според сайта на организацията в нея членуват 22 от 28-те членове на ЕС и България е част от участниците с присъединяването си към общността през 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Бе така е, ама при капитализма, а той май вече ... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
щото Сашови купиа тръбите в Укрия и ше ни го дават на дебело, но Северния диктатор каа, че от там газ няма да тече след некоя друга година .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Що така против конкуренцията бре ? Нека има много свободен капацитет - тъкмо цената на транзита ще падне. К'во лошо има в конкуренцията при газопроводите ? Украйна ще може да си предложи свободния капацитет на трети страни, както го изисква третият енергиен пакет. Хем ще има повече газ, хем цената ще е по-ниска. А не както те искат да вдигат транзита 3 пъти, която цена ще я плащаме ние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
а възможно ли е да има друго мнение въобще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още