IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 50% от избирателите в 8 европейски държеви искат референдум за членство в ЕС

Една трета от анкетираните биха гласували за излизане от ЕС, сочат резултатите от социологическо проучване

09:17 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо половината избиратели в осем големи държави от Европейския съюз (ЕС) искат референдум за членството в блока, сочат резултатите от проучване на общественото мнение в страните, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от проучването, направено от социологическата агенция IPSOS-MORI и публикувано днес, 45% от над 6 хил. респонденти в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания желаят техните страни да организират допитване като това във Великобритания на 23 юни.

Една трета от анкетираните биха гласували за излизане от ЕС, сочат още данните.

Делът на евроскептиците варира от 22 на сто в Полша и 26 на сто в Испания до 41 процента във Франция и 48 на сто в Италия.

Дори британците да гласуват за оставане на страната в ЕС, високият дял на евроскептиците в Италия не предвещава край на проблемите за съюза, коментират от социологическата агенция.

Движението "Пет звезди" на италианския комик Джузепе (Бепе) Грило, което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила на Апенинския полуостров. Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против членството в общността и еврозоната.

Почти 50 на сто от респондентите в осемте държави смятат, че гражданите на Великобритания ще гласуват за излизане от ЕС. За сравнение, на такова мнение са само 35 на сто от самите британци.

Малко над 50 на сто от анкетираните считат, че евентуален Brexit ще навреди на европейската икономика. Само 36 на сто споделят такива опасения за британската.

Малко повече от 20 процента от участниците в допитването във всичките 9 държави са съгласни с един от основните аргументи на противниците на оставането на Великобритания в ЕС - че процесът на европейска интеграция ще се задълбочи до 2020 г. На обратното мнение са 40 на сто от анкетираните.

Почти 50 на сто от участниците в проучването смятат, че ако Великобритания излезе от ЕС, ще я последват и други страни. 18 на сто не споделят това виждане.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още