IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирджиния Раджи стана първата жена кмет на Рим

Друга млада кандидатка на „Движение 5 звезди" Киара Апендино победи в Торино кандидата на Демократическата партия на премиера Матео Ренци

14:35 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вирджиния Раджи стана първата жена кмет на Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вирджиния Раджи стана първата жена кмет на Рим. Снимка: Ройтерс

Жителите на Рим избраха за кмет на града си Вирджиния Раджи – кандидата на италианското движение „5 звезди“. Тя спечели и първия тур преди две седмици, а с победата си на балотажа се превърна в първата жена кмет на Рим.

Раджи спечели 67,2% от гласовете, като остави далеч зад себе си кандидата на управляващата партия Роберт Гиачети с 32,8% от гласовете. За "Демократическата партия" на премиера Матео Ренци това означава сериозно поражение, защото на практика показва, че доверието към него и към неговата партия е намаляло. 

Раджи, която по време на капмпанията си се изказваше срещу провеждането на Олимпийските игри през 2024 г. в италианската столица, заяви в нощта срещу понеделник, че "това е исторически момент" и показа задоволство, че "и Рим най-сетне ще има кметица". 

Но победителката е изправена пред тежка задача - Вечният град се счита за почти неуправляем и има големи дългове, докато инфраструктурата му има спешна нужда от реновиране, а транспортната система е неефективна.

В своя блог основателят на "Пет звезди" Бепе Грило написа, че "това е исторически ден, от днес всичко се променя. Сега ние сме наред. А това е само началото". 

Всичко това се случва месеци преди референдума, който Ренци насрочи за октомври. На него италианците ще гласуват за реформа в Сената, като целта е да се сложи край на възможността Горната камара да сваля правителства с вотове на недоверие. Гласуването ще е и своеобразен вот за Ренци, който твърди, че в случай на загуба ще се оттегли от поста си.

Движение „5 звезди“ се оформя като най-голямата опозиционна партия в Италия и може да се надява на силни резултати на следващите избори.

Победата на Раджи беше очаквана за разлика от изненадващия триумф на друга млада кандидатка на „Движение 5 звезди" Киара Апендино, която победи в Торино кандидата на Демократическата партия на премиера Ренци Пиеро Фасино.

С победата си Апендино прекратява продължилото повече от 20 години управление на левоцентристите в Торино. Тя е 31-годишна брюнетка със сини очи. Завършила е международни икономически отношения и мениджмънт в престижния милански университет Бокони; говори английски, френски и немски и споделя в сайта си, че обича четенето, пътуването и футбола, обобщава AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още