IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank си проправи път към масови съкращения

Най-голямата германска банка първо ще съкрати 3 хил. души, за да спести 90% от поставената цел за разходите

10:58 | 23.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG си проправи път към съкращаването на хиляди работници у дома след първия кръг от срещи със синдикатите, предава Bloomberg.

Банката постигна споразумение за елиминирането на около 3 хил. работни позиции на пълно работно време, включително 2 500 души в бизнеса с частни и корпоративни клиенти, като по този начин ще успее да спести 90% от поставената цел за разходите, гласи становище на кредитора.

Deutsche Bank ще преговаря за съкращения и в други отдели по време на втория кръг от преговори, като третият е насрочен за по-късно през годината.

55-годишният главен изпълнителен директор на банката Джон Краян не дава дивиденти и продава активи, за да подобри рентабилността на банката в опит да предотврати срив в цената на акциите, чиято стойност намаля с 44% за година.

Като част от плана за преструктуриране, обявен през октомври 2015 г., Краян иска да съкрати 9 хил. души, или 9% от работната си сила в глобален план, като 4 хил. души от тях се предвижда да са само в Германия.

„Направихме голяма стъпка към преструктурирането на нашата банка“, коментира Краян в съобщение до служителите. „Не беше лесно за нас да вземем тези решения. Но трябва да намалим разходите или Deutsche Bank няма да може да работи за постигането на рентабилна среда в свят с изключително ниски лихви и все по-строги регулации.“

Deutsche Bank възнамерява да намали броя на клоновете с около 26%, за да се фокусира върху 535 „по-големи и по-ефективни офиса“. Банката ще похарчи близо 750 млн. евро до 2020 г., за да разшири дигиталните и мобилните си услуги.

През 2017 г. кредиторът ще отвори седем центъра за обслужване на клиенти. Новият тип клонове ще дадат работа на 360 души.

Краян вече заяви, че 2016 г. ще бъде пикова година за преструктурирането, което може да доведе до нова загуба на фона на желанието на Deutsche Bank да намали брутните разходи с 3,8 млрд. евро до 2018 г.

Миналата година кредитната институция обяви плана си да напусне 10 страни, измежду които Норвегия, Мексико и Нова Зеландия, както и да намали броя на клиентите на инвестиционната банка.

В края на март за Deutsche Bank работят 101 445 души, 46 036 от които само в Германия, показват отчетите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още