IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юридическа кантора иска британският парламент да одобри Brexit

Правителството в Лондон няма правомощия да задейства чл. 50 от Договора от Лисабон, който регламентира напускането на ЕС, без одобрението на парламента

11:28 | 04.07.16 г. 5
<p>
	Резултатите от референдума не са правно обвързващи и задействането на чл. 50 от Договора от Лисабон от премиера без одобрението от парламента би било незаконно, според юристи. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Резултатите от референдума не са правно обвързващи и задействането на чл. 50 от Договора от Лисабон от премиера без одобрението от парламента би било незаконно, според юристи. Снимка: архив, Ройтерс

Юридическата кантора Mishcon de Reya съобщи, че е завела иск срещу британското правителство, с който настоява парламентът на Острова да одобри излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), преди да започне официалната процедура, предава Ройтерс.

Базираната в Лондон кантора посочва, че е необходимо решение на парламента, което да е одобрено от народните представители и в двете камари, преди да бъде задействан член 50 от Договора от Лисабон, който регламентира процедурата по напускане на ЕС.

Кантората е действала от името на група нейни клиенти, чиято самоличност обаче не разкрива, става ясно от съобщението ѝ, посочва информационната агенция. Според ВВС става въпрос за група представители на бизнеса и науката.

Според юристите правителството на Великобритания няма необходимите правомощия да започне процедурата за раздяла с Брюксел и има нужда от одобрението на парламента.

„Резултатите от референдума не са правно обвързващи и задействането на чл. 50 от Договора от Лисабон от премиера без одобрението от парламента би било незаконно“, посочва се в съобщението на кантората.

Mishcon de Reya е в непрекъсната кореспонденция с правителствени юристи от 27 юни насам. Компанията е поискала уверение от името на клиентите ѝ, че правителството ще уважава суверенитета на британския парламент.

Ройтерс припомня, че консервативният премиер Дейвид Камерън подаде оставка, след като стана ясно, че 52% от британците подкрепят страната им да напусне ЕС. Той посочи при подаването на оставката, че наследникът му, който се очаква да поеме поста в началото на есента, ще задейства чл. 50 от Договора от Лисабон.

За най-вероятен наследник на Камерън се сочи сегашният министър на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. Тя официално влезе в битката за лидерското място в Консервативната партия.

Мей вече ясно даде да се разбере, че ще уважи резултатите от референдума.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
до 1Въпросът е не дали ще бъде признат рефередума, а кога това ще се случи - ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ДВУСТРАННИТЕ ДОГОВОРИ СЪС СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ЗА КОИТО НАСТОЯВА АНГЛИЯ.Ако признаването настъпи ВЕДНАГА няма да има ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ , и Централния комитет на ЕС ще излезе с решение, което ще наложи над останалите членове на съюз.Ако излизането се океже дълъг процес, то тогава Англия ще има възможност да сключи ИНДИВИДУАЛНИ ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ със страни членки на ЕС в които договори ролята на ЦК на ЕС ще е сведена до нула. В настоящият момент ЦК на ЕС е в невъзможност да се произнесе с решение по нещо което още не се е случило!Затова Юнкер и баба Меркел са толкова безсилни и нервни.НА ХОД Е КРАЛИЦАТА , А НЕ ТЕ!! ТЕ САМОМОГАТ ДА ЧАКАТ И НАБЛЮДАВАТ КАК СИТУАЦИЯТА ИЗЛИЗА ИЗВЪН КОНТРОЛА ИМ!ВЪПРОСА Е, КОЯ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВАТА ЕВРОДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ ПОДПИШ ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР С АНГЛИЯ ЗА БЕЗВИЗОВО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И ХОРА?!ЗАЛАГАМ НА ПОЛША!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
"Правителството в Лондон няма правомощия да задейства чл. 50 от Договора от Лисабон, който регламентира напускането на ЕС, без одобрението на парламента"ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТОПРЕДИЗВИКА РЕФЕРЕНДУМА ТРЯБВА ДА ВНЕСЕ РЕЗУЛТАТА ЗА ОБСЪЖДАНЕ В ПАРЛАМЕНТА , НО КАМЕРАН НЯМА ДА НАПРАВИ ТОВА ДОКАТО АНГЛИЯ НЕ ПОДПИШЕ НОВИТЕ ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ СЪС СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА "ЕС"Болката на ЦЕНРАЛНИЯ КОМИТЕТ на ЕС е в това, че не е СТРАНА в тези двустранни договори и не може да налага неговите условия. ЦК на ЕС е в несъстояние да се противопостави на тези ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ защото това би означавало тотално обезличаване на държавността и СУВЕРИНИТЕТА на отделните ДЪРЖАВИ членки.ЗАТОВА СА И ОПИТИТЕ ДА БЪДЕ ПРИНУДЕНА АНГЛИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС и преди същата да е подписала тези двустранни договори ЦК на ЕС да излезе с обща позиция наложена на членуващите в нея държави .Тако ролята на ЦК на ЕС ще е ОПРЕДЕЛЯЩА, докато при другия вариант тя просто няма да съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 7 години
не. няма как да отхвърлят решението. страх ги е от демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още