IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не очаква от Тереза Мей да опита да избегне Brexit

Само държавите членки могат да активират чл. 50, който касае излизане от ЕС, категорични са от институцията

15:21 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК не очаква от Тереза Мей да опита да избегне Brexit

Очакванията на Европейската комисия по отношение на излизането на Великобритания от ЕС са много ясно заявени, каза говорителят на институцията Маргаритис Схинас по време на брифинг в Брюксел. Неговият коментар беше направен по повод изборът на нов премиер във Великобритания.

В понеделник се отказа основният кандидат на Тереза Мей – Андреа Ледсъм се отказа от битката за поста на Дейвид Камерън. Така Тереза Мей ще получи мандат да състави новото британско правителство. Тя ще води и преговорите по напускането на ЕС.

Никой друг освен самата държава не може да активира чл. 50 от Договора от Лисабон, който регламентира процедурата по излизане от ЕС, уточни още Схинас. Това означава, че ЕК ще изчака новото британско правителство да определи момента за старт на преговорите.

Желанието на ЕК е процесът да започне възможно най-скоро, потвърди говорителят на институцията.

Веднага след като стана ясна волята на британците повечето европейски институции призоваха Великобритания веднага да активира чл. 50. Лидерите на държавите от общността обаче се съгласиха да дадат отсрочка на страната до есента, когато ще бъде сформирано ново правителство.

Сега този срок значително се съкращава, но не е ясно как ще действа новият премиер. „Очакваме премиерът първо да уведоми парламента, а след това и ЕК“, каза Маргаритис Схинас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още