IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

82% от европейците искат от ЕС повече мерки срещу тероризма

Трябва да бъде ограничено финансирането на терористични групи и да се засили контролът по границите, препоръчват европейците

18:29 | 18.07.16 г. 6
82% от европейците искат от ЕС повече мерки срещу тероризма

Тероризмът е сочен като основната заплаха от гражданите на ЕС и в тази връзка 82% от европейците настояват за повече действия в борбата с тероризма на общностно ниво. 69% описват сегашните мерки като “недостатъчни“. Това показва проучване на Евробарометър по поръчка на Европейския парламент.

Повечето европейци смятат също, че борбата с тероризма в момента трябва да бъде приоритет на ЕС.

Според проучването 42% от европейците смятат, че са нужни спешни мерки за ограничаване на финансирането на терористични групи. За 41% от анкетираните усилията на ЕС трябва да бъдат насочени срещу радикализирането на групи, а 39% посочват като нужна мярка затягането на граничния контрол.

От Европейския парламент отбелязват и своите усилия в борбата с тероризма. През есента на 2015 година депутатите приеха резолюция относно превенцията на радикализма чрез образование и мерки за социално включване на уязвимите групи.

През май 2016 година пък беше одобрена регулация, даваща повече правомощия на Европол. Тя ще влезе в сила през май 2017 година.

В момента институцията работи върху нова директива, която да криминализира подготовката на терористичен акт. Така ще бъдат санкционирани пътувания в чужбина, чиято цел е подготовка за участие в терористичен акт. Същевременно се предвижда още и нова регулация, чрез която да бъдат направени систематични проверки на гражданите на ЕС, които влизат или напускат границите на общността.

От комисията по граждански свободи към ЕП пък гарантират, че в работата си по тези проекти търсят баланса между сигурността и правата на европейските граждани, става ясно още от съобщение на Европарламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 4
Sakamano
преди 7 години
Забраната на долара няма да е достатъчна, по-добре е изобщо да забранят парите и всичко да бъде безплатно. Поне ракията и шопската салата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Забранете долара и проблема е не 85% решен. Затваряте всички американски и арабски посолства също и забрана на НПО и проблема вече е решен на 100% - гаранте....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
vstoykov
преди 7 години
Обработват народонаселението за новите антитерористични закони, гласуването на които ще представлява терористичен акт, защото в тях ясно е посочено, че държавата ще може да извършва тероризъм (например да спре телекомуникационните мрежи в страната - т.е. може да ви резне достъпа до Интернет, което даже и по време на преврата в Турция не се случи - само бяха ограничени някои социални мрежи).И това е само едно от безумията на този закон.Сега правят една операция с фалшив флаг, ползвайки името на Васил Левски, чиято цел е да обработи народонаселението да поискат репресивни (анти)терористични закони. И колко удобно гласуването на тези закони ще стане в края на август, като в началото на август ще се активизира операцията с фалшив флаг.Надявам се да не съм прав, ще видим следващия месец какво ще стане...И заедно с това още едно безумие ще гласуват - лобисткия закон, написан от адвокатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Това показва проучване на Евробарометър по поръчка на Европейския парламент."Каквото са поръчали , туй и получават...колкото до тероризма , това е много удобен инструмент за подкарване на стадата към кошарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Стресни ги малко и овцете самоволно ще си предадат правата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Трябва да бъде ограничено финансирането на терористични групи ."И как ше стане тая работа..."В момента институцията работи върху нова директива, която да криминализира подготовката на терористичен акт."Добре , а досега това какво беше...И изобщо тия Евродирективи за борба с тероризма са пълен булшит...като целия ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още