IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коммерсант: Киев ще обвини радикалисти за готвени атентати в Крим

Страната е в много неизгодно положение - признанието ще покаже, че не може да контролира структурите си, смятат анализатори

11:40 | 16.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Украйна се готви да обвини радикалисти за готвени атентати в Крим, съобщи източник на „Коммерсант“. Преди седмица Русия обвини Киев в подготовка на „диверсия“, насочена към основни инфраструктурни обекти на полуострова. Украйна официално отрича да има каквото и да било общо със случая. 

Руските власти обаче заявиха, че имат доказателства за участието на украинските служби за сигурност в подготовката на тези терористични удари.

Ситуацията влоши сериозно отношенията между Москва и Киев. Стигна се до повишаване на бойната готовност за украинските военни по границата с Крим и в Донбас. В същото време руските военни в Крим пък получиха системата за противовъздушна отбрана С-400.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев не изключи вариант и за прекратяване на дипломатическите отношения между двете страни, ако ситуацията го налага.

Според източниците на „Коммерсант“ в Киев разследването на украинските власти ще покаже, че вината е на патриоти, които са действали самостоятелно, и държавата няма отношения към техните действия. Това обаче ще постави Украйна в много деликатно положение, защото донякъде ще признае правотата на руските обвинения и ще разруши имиджа си пред западните партньори.

Освен това с признание, че радикални патриоти са готвили атентати в Крим, Киев ще покаже, че не може да контролира своите силови структури.

Руски анализатори пък коментират пред изданието, че ситуацията е благоприятна за Русия и в още един аспект – сега Москва ще може да поиска от Запада да принуди Киев да изпълни Минските споразумения и да има нови аргументи за искането си за отмяна на санкциите срещу страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още