IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският газов концерн Linde обмисля мегасливане

Сделката с американския Praxair може да създаде нов пазарен лидер

16:51 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският газов концерн Linde обмисля сливането си с американския конкурент Praxair в сделка, която може да създаде нов пазарен лидер, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

За момента става дума само за дискусии, казва единият от източниците. Преди това и Wall Street Journal писа за тази възможност, без да назовава детайли. Преговорите не са прекалено обвързващи и може да се провалят, заявява запознат със случващото се източник пред вестника. Ако има сделка, не е също така сигурно, дали органите по конкуренцията ще дадат зелена светлина за нея.

Двата концерна се оценяват в момента на борсите на около 30 млрд. долара всяко. Акциите на Praxair поскъпнаха в следборсовата сесия с над 4 на сто след излизането на материала. Книжата на Linde поскъпват към 15,50 часа във Франкфурт с 9,89% до 152,45 евро за брой.

Това би била една от най-големите трансакции през тази година. В последно време в газовия бранш се случват редица сливания, сред които и придобиването на американския Airgas от френския Air Liquide, който стана пазарен лидер. През ноември 2015 г. френският концерн обяви, че ще плати за американската компания около 12,5 млрд. евро заедно със задълженията. Air Liquide предлага 10,3 млрд. долара за собствения капитал на Airgas и възнамерява да поеме дългове за още около 3,1 млрд. долара. Тази цена ще направи сделката четвъртото най-голямо европейско придобиване на американска компания от сектора на суровините, сочат данни на S&P Capital IQ.

Изпълнителният директор на Linde Волфганг Бюхеле заяви в началото на май, че листнатият на Dax германски концерн възнамерява отново да стане номер едно, като това било възможно в близко бъдеще.

Linde и Praxair засега не коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още