IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Работата по "Северен поток" 2 върви по план

Чуждестранните ни партньори сами ще намерят начин да участват в проекта, смятат в компанията

13:08 | 22.08.16 г.
"Газпром": Работата по "Северен поток" 2 върви по план

Няма забавяне по проекта за разширение на газопровода „Северен поток“, заявиха от „Газпром“. Строителството беше поставено под въпрос след отказа на Полша да регистрира съвместното предприятие на акционерите в проекта, припомня ТАСС.

Според зам.-ръководителя на руския газов гигант Александър Медведев обаче това не е пречка за новия газопровод. „Чуждестранните партньори сами ще определят как ще участват в проекта“, коментира той.

Варшава отказа да позволи съвместното предприятие между „Газпром“, Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall с мотива, че то може да наруши конкуренцията на местния газов пазар. В Германия обаче създаването на предприятието получи зелена светлина.

Полският отказ все пак може да се окаже сериозна спънка за проекта – според Третия либерализационен пакет в областта на енергетиката компании, които се занимават с добив на газ, не могат да бъдат и мажоритарни собственици в магистрални тръбопроводи.

Това беше причината Брюксел да спре „Южен поток“ - в него „Газпром“ настояваше да запази дял от 51%. Първоначалните планове за „Северен поток“ 2 обаче бяха руската компания да държи 50%, а останалите дялове да бъдат поделени между западните й партньори. Това трябваше да бъде оформено с регистрирането на съвместното предприятие.

„Газпром“ предвижда да пренася по 55 млрд. куб. метра газ годишно по две нови тръби по дъното на Балтийско море до 2019 година. По този начин Русия ще може да осъществи плановете си да спре или поне силно да ограничи транзита на газ през Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още