IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз": "Северен поток" 2 ще има негативен ефект върху цяла Европа

Природният газ е опасно оръжие и руският президент Владимир Путин знае как да го използва, предупреди изпълнителният директор на компанията

13:56 | 08.09.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Реализацията на проекта за разширение на "Северен поток" ще има негативен ефект не само върху Украйна, но и върху цяла Европа. Това мнение изказа изпълнителният директор на украинската "Нафтогаз" Андрей Коболев в интервю за ВВС.

Украйна, и по-точно "Нафтогаз", ще се лиши от около 2 млрд. долара от транзитните такси за газа при реализацията на проекта. Това обаче ще промени пазара и ще засегне и целия регион на Централна и Източна Европа по отношение на цената на природния газ.

Коболев посочи още, че "Северен поток" 2 не е търговски, а политически проект.

"За съжаление лобито на "Газпром" е много голямо", смята той, посочвайки, че руският гигант настоява, че има икономическа логика в проекта и това се доказва от участието на западни компании в него.

Украйна вече не е зависима от руския газ, каза още ръководителят на "Нафтогаз". Всъщност от миналата есен страната вече не купува суровина директно от "Газпром", но получава газ през изградени интерконекторни връзки с държавите от ЕС. През Украйна все още минава голяма част от транзита на газ за Европа - основно за държавите в югоизточната част на континента.

Коболев обаче е категоричен в своето твърдение, че страната реално не купува руски газ. Преди две години "Газпром" е опитал да ограничи доставките за Украйна, идващи от съседните държани, и не е успял в това свое начинание, припомни той.

"Газът е опасно оръжие", предупреди още Андрей Коболев и допълни, че руският президент Владимир Путин го използва отдавна. Той даде за пример подписаното през 2009 година споразумение за доставки на газ между Русия и Украйна, което поставя "Нафтогаз" в много неблагоприятно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Ако някой си въобразява, че тези 2 млр долара който получава за транзита са жизненоважни за Украйна, много се заблуждава. Не са малко, но ще преживеят и без тях. Приходите на Русия от износ на петрол са паднали с 29.9% за тази година до юли месец. Няма да има индексация на пенсиите и готово. Проблемът е решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
За Европа нека европейците си правят сметката кое им е изгодно , а кое не. За Украйна прекъсмането на транзита на руския газ е равносилно почти на икономическа катастрофа , която обаче те самите си съдадоха без да се замислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Не, просто слушах новините за боя в бежанския лагер в Харманли и какво е причината за този бой. Тази причина не е с какво хранят бежанците или дали имат осигурена медицинска помощ, а какво изобщо правят афганистанските талибани в Харманли въобще??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
Е как го реши, това от съветския сателит ли ти го наляха в главата!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Според мен европейският съюз има много по-негативен ефект за цяла Европа повече от Северен поток 1 и 2 и от Южен Поток 1 взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Ах, тия негодяи от Газпром, които не искат украинските хохъли да ги доят наготово !!! Колко подло е това. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още