IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Процесът по Brexit трябва да приключи до изборите за ЕП през 2016 г.

С началото на процедурата ще бъде сложен край на несигурността, смята френският президент

18:57 | 14.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Оланд: Процесът по Brexit трябва да приключи до изборите за ЕП през 2016 г.

Процедурата относно излизането на Великобритания от ЕС трябва да започне в края на 2016 година или най-късно в първите месеци на 2017 година. Така ще бъде гарантирано, че Brexit ще приключи преди изборите за Европейски парламент, насрочени за юни 2019 година.

Това е коментирал френският президент Франсоа Оланд по време на правителствено заседание в Париж, съобщи руската информационна агенция ТАСС. По негови думи с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС, който третира напускането на общността, ще бъде сложен край на несигурността в ЕС.

Процедурата по този член предвижда провеждането на преговори за напускане на общността, които да продължат до две години. Ако по време на разговорите не бъде постигнато съгласие, този срок може да бъде удължен, но след съгласието на всички държави от ЕС.

Франсоа Оланд е един от политиците в ЕС, който настоява за по-бързо активиране на процедурата. По-рано днес и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза прикани Лондон да побърза с подготовката си за преговорите. Той предупреди, че на единния пазар на ЕС могат да останат само държавите, които подкрепят равните социални права на работещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още