IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" може да се влее в TANAP?

При този вариант Русия може да избегне европейските правила за енергийния пазар

10:17 | 17.09.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция обмисля изненадващ ход, чрез който да доставя руски природен газ в Европа – чрез Трансанадолския газопровод (TANAP). Това съобщава азербайджанското издание Haqqin.az, позовавайки се на коментар на външиня министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Изданието посочва, че този коментар засега не е съгласуван с институциите – нито от проектната компания на TANAP, нито от ЕС са коментирали тези думи. Чавушоглу обаче е достатъчно опитен дипломат, за да допусне случайно да му се изплъзне подобно изказване.

Плановете на Русия и Турция са да изградят „Турски поток“, но вече в „орязан“ вариант – през миналата година се говореше за четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно, тоест колкото беше капацитетът на „Южен поток“. Сега вече по проекта се предвижда изграждането на първо време на една тръба – за вътрешния пазар на Турция.

Втората фаза предвижда строителство на още една тръба, по която Русия може да изнася газ към Европа.

Въпросът обаче е как Русия ще успее да изпълни европейските изисквания за енергийния пазар – и България, и Гърция вече заявиха, че руските доставки през тяхна територия могат да бъдат реализирани само ако се спазват европейските правила и правилата за защита на конкуренцията на пазара.

Включването на „Турски поток“ към TANAP може да помогне на Русия да заобиколи правилата, но реално не е ясно становището на акционерите в газопровода. Той има силната подкрепа на Европейската комисия – по него ще се извърши реална диверсификация на газовите доставки, защото ще пренася газ от Каспийския регион в Европа. 

TANAP и Трансадриатическия газопровод (TAP) са част от Южния газов коридор, по който ще бъде доставян газ от находището Шах Дениз II в Европа. 

„Газпром“ вече получи първите разрешения за строителството на „Турски поток“ от Анкара. Ако нещата вървят по план и няма някое неочаквано събитие, което да прекрати крехките отношения между Русия и Турция, първата тръба на газопровода ще бъде готова до 2019 година.

Тогава Турция ще получава директно цялото количество газ от Русия – в момента страната получава газ по „Син поток“ и чрез Трансбалканския газопровод, преминаващ през територията на Украйна, Румъния и България.

За строителството на втората тръба – възможностите са отворени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
Ще се влее. Тези "вливания" не стават току-така. За целта се изграждат хъбове.Накратко,- Какво ви казвах? Хъб ще има със сигурност един в Турция. За други, операторите на газопроводите ще си помислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още