IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BP за тримесечието се е сринала с 49%

Това увеличава натиска върху главния изпълнителен директор Боб Дъдли да ограничи разходите и да разпродаде активи

12:10 | 01.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската петролна компания BP отчете срив от 49% на печалбата за третото тримесечие заради продължителния спад на цените на петрола и свиване на маржовете при рафинирането, съобщава Bloomberg.

Печалбата, коригирана спрямо еднократните ефекти и инвентарните промени, се е сринала до 911 млн. долара от 1,8 млрд. долара преди година, заяви базираната в Лондон компания във вторник. Това все пак е над средната оценка за 719,2 млн. долара на 14 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Печалбата на ВР се понижава на годишна база вече девет последователни тримесечия, което увеличава натиска върху главния изпълнителен директор Боб Дъдли да ограничи разходите и да разпродаде активи, без да застрашава бъдещия растеж. Компанията ще намали капиталовите разходи до около 16 млрд. долара тази година спрямо предишна оценка за малко под 17 млрд. долара.

„Продължаваме да постигаме добър напредък в адаптирането към предизвикателната среда от гледна точка на цените и маржовете“, каза главният финансов директор Браян Гилвай в изявление. „В същото време инвестираме в проекти, бизнес и опции, за да постигнем растеж през годините напред“.

Средната цена на петрола сорт Брент е била 46,99 долара за барел през тримесечието спрямо 51,30 долара преди година и 47,03 долара през предишните три месеца. Спадът, който започна в средата на 2014 г., накара компаниите да отлагат проекти, да отменят инвестиции за милиарди долари и да съкращават работни места. Цените са се увеличили с почти 7% от решението от 28 септември на ОПЕК да ограничи производството. ВР потвърди целта си да покрие капиталовите разходи и дивиденти от паричен поток на цени между 50 и 55 долара следващата година.

ВР предоговаря контракти и намалява размера на проектите, за да намали разходите. Компанията планира да запази 75% от всички икономии по разходите, когато цените отново се вдигнат. Органичните капиталови разходи за 2017 г. ще бъдат между 15 и 17 млрд. долара.

В края на третото тримесечие нетният дълг на ВР възлиза на 32,4 млрд. долара спрямо 25,6 млрд. долара преди година. Съотношението на нетния дълг спрямо капитала е 26%, се посочва в изявлението. Компанията обяви дивидент за тримесечието в размер на 10 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още