IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът пред Исландия - не балон, а застой

Икономиката на страната вероятно ще се разшири с 5% през 2016 г., но чуждите инвеститори имат известни опасения, пише The Economist

16:17 | 26.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

За Исландия отново идват добри времена. През юни те изненадващо победиха Англия във футболен мач. Страната е най-добрата в света за работещи жени според индекс на The Economist. А и икономиката процъфтява, пише още изданието.

След икономическата катастрофа през 2008- 2009 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 5% през тази година – по-бързо от която и да е друга богата икономика. Управляващата (консервативна) Партия на независимостта бе възнаградена за това: тя спечели 30% от гласовете на изборите през октомври, което бе повече от всяка друга партия.

Но някои се опасяват, че икономическата стабилност на Исландия отново расте върху "разтопена лава".

Най-голямата тревога идва от отношението към чуждите кредитори. Когато кризата удари, страната наложи капиталов контрол, защитавайки кроната, като не позволи на инвеститорите да изтеглят капитал от страната. Наскоро правителството започна да облекчава ограниченията, а на исландците скоро може да не им се налага да представят самолетните си билети, за да купят чужда валута за празниците.

Една група чуждестранни инвеститори обаче обвинява Исландия, че реално обявява дефолт по дълговете си. Те притежават офшорни, деноминирани в крони активи на стойност от около 10% от БВП на Исландия. Те имат разрешение да ги конвертират в чужда валута, но това се случва с много голяма загуба.

Междувременно правителството заключи активите си в сметки с ниски лихвени проценти. Недоволните фондови мениджъри са подали жалба към Надзорния съвет към Европейската зона за свободна търговия. Започна и информационна война. Мистериозни реклами се появяват в Рейкявик, обвинявайки централната банка в корупция.

Ако Исландия отново отблъсне чуждите инвеститори, това наистина ще бъде лоша новина. Тя е изключително отворена към международни финансови потоци и е сред най-малките страни в света, които нямат фиксиран обменен курс. Голяма част от корпоративния дълг е деноминиран в чужда валута, а девалвацията ще направи погасяването по-трудно.

Повечето инвеститори обаче изглеждат спокойни. Те приемат факта, че правителството трябва да облекчава контрола бавно. Фридрик Мар Балдурсон от Reykjavik University предупреждава, че кроната може да се окаже под голям натиск, ако фондовете се изтеглят наведнъж. Засега и Европейската зона за свободна търговия ясно заема страната на Исландия. 

Страната се наслаждава и на туристически бум. През 2017 г. се очакват 2,25 млн. туристи – почти седем пъти повече от местното население. Напливът е създал много работни места и треска за строене – в Рейкявик има кран на всеки ъгъл.

Туристическият бум обаче си има и негатив. Самата тежест на чуждестранните посетители е оскъпила кроната. Спрямо долара тя е втората най-добре представящата се валута в света през изминалата година. Това явно вече нанася вреди върху дългогодишните износни индустрии.

От началото на годината досега износът на морски продукти е намалял с над 10% спрямо миналата година. Исландските бизнеси в риск в момента не са от сектора на финансовите услуги, а при традиционните индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още