IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. - рекордна за туризма в Гърция

От Нова година в страната се задава вълна от по-високи данъци и цени на основни стоки и услуги

09:14 | 27.12.16 г.
<p>
	Туристи в Гърция. <em>Снимка: архив БТА</em></p>

Туристи в Гърция. Снимка: архив БТА

Резултатите в гръцкия туризъм за тази година надхвърлят първоначалнитие очаквания, казва в интервю за за агенция АНА-МПА гръцкият министър на туризма Елена Кунтура.

Тя изтъква, че приходите в туризма през 2016 г. са нараснали с 9 на сто, а според централната банка на Гърция банковите депозити са се увеличили с 2,9 млрд. евро по време на туристическия сезон от май до октомври.

Гръцкият министър на туризма подчертава, че позитивната динамика в сектора през 2016 г. ще се запази и през следващата година.

2016 г. бе рекордна за туризма в Гърция, казва още тя, отбелязвайки, че министерството й планира да удължи туристическия сезон и че е в контакти с туроператори и самолетни компании, за да осигури директни чартърни полети не само през туристическия сезон, но и през цялата година.

През 2017 г. сме си поставили за цел да разширим още повече нашите пазари в Близкия изток, Китай и Южна Корея и да се насочим към привличане на туристи от Индия, казва още гръцкият министър на туризма, цитирана от БТА.

Гръцките вестници обръщат внимание и на друга тема в страната днес.

Нова вълна от данъци и по-високи цени на основни стоки и услуги в Гърция се задават от 1 януари 2017 г., съобщават местните издания.

Изнесените в тях данни показват, че от Новата година бензинът скача с 3 евроцента за литър. Дизелът поскъпва с 8 евроцента за литър.

С десет евроцента пък се увеличава и втечненият природен газ.

Цигарите също поскъпват, тъй като от 1 януари влиза в сила и специалният данък върху потреблението на тютюневите изделия.

Това означава, че цената на килограм тютюн ще скочи от 156,70 евро на 170 евро. Заради данъка цената на дребно нараства от 20 на 26 на сто.

С по-висок данък ще бъде обложена и никотиновата течност за електронните цигари. Тя ще скочи с 10 на сто.

От две до три евро на килограм поскъпва и кафето.

Специална такса се въвежда и за стационарните телефони. Тя ще е в размер на 5 на сто.

От 1 януари пък "ДДС секира" ще удари и островите, информират още изданията.

Промени се очакват още и по отношение на осигуровки, пенсии, доходи и възрастови граници за пенсиониране. Те ще засегнат 3,5 млн. работещи и 2,7 млн. пенсионери.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още