IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз ще вземе 500 млн. долара кредит за покупка на газ от две световни банки

Кредитът се отпуска срещу гаранции от Световната банка

12:30 | 31.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Украинската държавна компания "Нафтогаз" подписа вчера с международни банки споразумение за кредит от 500 милиона долара за покупка на газ срещу гаранции от Световната банка. Това съобщи днес пресслужбата на енергийното дружество, предаде ТАСС.

Кредитното споразумение на "Нафтогаз" със "Ситибанк" и "Дойче банк" предвижда компанията да получи възобновяема кредитна линия в евровата равностойност на 500 млн. долара, посочва БТА. Тя ще бъде предоставена за четири години: две години за покупка на газ и още две - за погасяване на кредита. Световната банка гарантира, че средствата ще бъдат върнати на международните търговски банки.

Програмата е резултат от 12-месечна усърдна работа. Тези средства ще помогнат на "Нафтогаз" да осигури през тази зима стабилни газови доставки за украинските консуматори, посочи шефът на компанията Андрий Коболев.

През октомври 2015 г. ЕБВР откри кредитна линия в размер на 300 млн.долара за покупка на газ на западната граница на Украйна. Сред условията за предоставяне на кредита бе Киев да реформира корпоративното управление в "Нафтогаз", напомня агенцията.

През октомври 2016 г. финансовият министър на Украйна Андрий Данилюк съобщи, че Световната банка е отпуснала на Киев кредитни гаранции в размер на 500 млн. долара за внос на газ. На 30 ноември украинското правителство на свой ред предостави на "Нафтогаз" 500 млн. долара като държавни гаранции за покупка на газ по заема от Световната банка, уточнява ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Рушка ,но минала през Германия и Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
А газта "политически правилна " ли ше е , или руШка...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още