IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките фермери се подготвят да изострят протеста си

На този етап протестиращите са на националните магистрали, но блокадите приближават и българската граница

11:53 | 26.01.17 г. 4
<p>
	Снимка:<em> архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Все повече фермери се включват в протеста в Гърция и затворени стават все повече пътни артерии в страната. Според Ana Mpa в сектора се подготвят за ескалация на действията си през следващите дни.

Гръцките фермери протестират срещу новите мерки, които правителството ще предприеме в изпълнение на третата спасителна програма за страната. Те ще доведат до увеличаване на данъците и социалните осигуровки, които дължат заетите в този сектор.

По тази причина са в ход протестните действия и блокирането на национални магистрали в различни части на страната. Пътуващите обаче могат да използват алтернативните пътища.

В сряда протестиращите затвориха за около час и пътя, свързващ Серес и Солон. Полицията е ограничила протеста на фермерите само до главния път, тоест не са затворени алтернативните пътни артерии, но е позволила на селскостопанската техника да продължи по пътя към Промахон, където се намира и граничният пункт с България.

Българските превозвачи вече предупредиха, че са готови с ответни действия, ако гръцките фермери за пореден път блокират граничните пунктове с България в знак на протест срещу мерките на своето правителство.

От полицията съобщават, че отстрани на пътя към Промахон са събрани около 60 трактора. По данни на Ana Mpa обаче техният брой е по-голям. Протестните комитети в Лариса и Тесалия призовават и повече фермери да се включат в действията. Днес плановете са да бъде блокирана и една от основните магистрали, свързваща северната и южната част на страната. 

Фермери от областта Родопи са обсъдили в Комотини да не блокират пътища в региона на този етап. Те ще протестират по време на изложение в Солун, планирано за периода 2-5 февруари. Но е възможно и да има и други действия – те ще бъдат обсъдени на среща, насрочена на 29 януари.

През уикенда фермерите в централна Македония също ще обсъдят предприетите мерки и действия досега. Според агенцията е възможно да се стигне до блокада на границата с Македония и пътни артерии около Солун. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
igigov
преди 7 години
Добре познаваме "византийските номера" на гърчолята, ама няма страшно, имат още 6 месаца в ЕС. Големите им приятели Оланд и мама Меркел ще са пътници, след това са аут, поне за 5г. Ще си имат драхмички, да си ги харчат със здраве. Е вярно може да станат 3к. за евро, ама колкото-толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Grosss
преди 7 години
Вместо да дигат аларма за щяло и нещяло най-добре добре е да отидат ида счупят кухата кратуна на Ципрас.Следващият който дойде ще има еднона ум и ще направи правилното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 7 години
в тая държава полиция няма ли, да им почупи костите малко на тия търтеи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
sdar
преди 7 години
Да протестират, то така се решават проблемите. Ако не се чуе галаса им има да си чакат някой да им обърне внимание, докато вървят по пътя на реформите, както става при нас. Затова нека да протестират и нека и ние да сме солидарни и да ги подкрепим с каквото можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още