IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell отчете печалба с 1 млрд. долара под оценките на анализаторите

Възстановяването на суровия петрол е повишило разходите за рафиниране, а печалбата от добива не е успяла да компенсира разликата

13:48 | 02.02.17 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден. Снимка: Архив Ройтерс

Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете печалба за четвъртото тримесечие под оценките на анализаторите, след като възстановяването на суровия петрол е повишило разходите за рафиниране, а печалбата от добива не е успяла да компенсира разликата, съобщава Bloomberg.

Печалбата, коригирана спрямо еднократните ефекти и промените в инвентара, възлиза на 1,8 млрд. долара – 1 милиард долара под оценката на анализаторите. Подразделенията за проучвания и производство и за рафиниране, както и интегрираният отдел за природен газ също не успяват да отговорят на очакванията. В същото време печалбата на Shell от рафинирането и търговията се е сринала с 90% до 77 млн. долара.

Големите петролни компании са изправени преди сложни времена. Цените на суровия петрол се възстановяват, но въпреки това Shell едва успява да изкара на печалба бизнеса си с проучванията и производството след загубата от 1 млрд. долара преди година. В същото време увеличаващите се разходи накърняват печалбата от рафинирането на петрол.

„Те не отговориха на оценките и на трите си бизнес сегмента, което е малко разочароващо“, казва Брендан Уорн, анализатор в BMO Capital Markets в Лондон. „Искат да създадат инерция по отношение на продажбата си на активи и паричния поток, което е окуражаващо“, допълни той.

Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден тази седмица обяви продажбата на полета в Северно море и в Тайланд за общо 4,7 млрд. долара, а в четвъртък каза, че програмата за продажба на активи за 30 млрд. долара върви по план. Той заяви още, че компанията е генерирала достатъчно пари през последното тримесечие, за да плати за капиталовите разходи и дивидентите без да отбелязва повече разходи.

Ван Бюрден направи намаляването на дълговете топ приоритет, откакто Shell натрупа заеми заради придобиването на BG Group за 54 млрд. долара. И определено постига напредък. Нивото на дълга спрямо капитала е било 28% в края на годината спрямо 29,2% към края на третото тримесечие. Паричният поток е скочил с 69% в сравнение с предишната година до над 9 млрд. долара.

Акциите на компанията тип В – най-широко търгуваните, поскъпнаха с 1,8% до 2262,5 пенса сутринта в Лондон. Цената на акциите отбеляза ръст от 53% през миналата година – първото годишно повишаване от три години насам.

Показвайки колко трудна е била 2016 г. за големите петролни компании, Shell заяви, че е постигнала възвръщаемост върху капитала от само 2,9%, което е съвсем малко над рекордно ниските 2,8% от 1998 г., сочи анализ на Sanford C. Bernstein & Co.

Компанията обаче сигнализира, че може би е оставила най-лошото зад себе си, след като запази прогнозата си за капиталовите разходи през 2017 г. на ниво от 25 млрд. долара. Тя е повишила и петролното и газовото си производство миналото тримесечие, отчитайки ръст от 28% на годишна база до еквивалента на 3,91 млн. барела на ден днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още