IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell продава дела си в газово поле на държавната енергийна компания на Кувейт

Сделката е на стойност 900 млн. долара и е част от стратегията на компанията за продажба на активи

10:13 | 31.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролният гигант Royal Dutch Shell ще продаде дела си в крайбрежно тайландско газово поле на подразделение на Kuwait Petroleum за 900 млн. долара. Международната компания продължава да разпродава активи, за да събира средства на фона на дългогодишния срив на енергийната индустрия, коментира Bloomberg.

Shell е постигнала споразумение за продажбата на две дъщерни дружества, които общо притежават 22,2% дял в полето Бонгот и прилежащите крайбрежни площи на дъщерно дружество на Kuwait Foreign Petroleum Exploration – познато като Kufpec, съобщи Shell във вторник. Говорител на Kufpec – международното подразделение на държавната енергийна компания на Кувейт, за момента не е бил намерен за коментар. 

Полето Бонгот започва производство през 1993 г. и става част от активите на Shell, когато компанията придоби BG Group за 70 млрд. долара през 2015 г. За да се спечели подкрепата на акционерите за сделката, Shell обеща да намали разходите с 2,5 млрд. долара, да продаде активи за поне 30 млрд. долара в рамките на 4 години и да осъществи обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара от 2017 до 2020 г.

Тази сделка показва ясната инерция зад глобалната програма за продажба на активи за 30 млрд. долара, задвижвана от стойността, и в е съответствие със стратегията на компанията да остави активите с високо качество и да опрости портфолиото си след придобиването на BG”, казва Shell в съобщението.

Другите собственици на полето са френската Total с дял от 33,3% и тайландската PTT Exploration & Production, която има дял от 44,4% и оперира полето. Сделката би трябвало да бъде завършена това тримесечие, заяви Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още