IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политикът, който има реален шанс да промени съдбата на Европа

Мартин Шулц има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото

15:08 | 11.02.17 г. 6
<p>
	Мартин Шулц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Не всеки ден се случва брадат евродепутат да разцъфне в политическа звезда с шанс за висока позиция в следващото правителство на страната си, а вероятно и да промени съдбата на Европа. Мартин Шулц обаче направи точно това, пише FT в свой анализ.

За по-малко от три седмици бившият председател на Европейския парламент (ЕП) се хвърли с главата надолу в политиката в Германия, пое ръководството на Социалдемократическата партия и стана основен конкурент на Ангела Меркел за канцлерския стол.

Остават само осем месеца до генералните избори в Германия и Шулц даде такъв тласък на рейтингите, че дори привидно невъзможното се очертава като вариант – Меркел да претърпи поражение. Нищо, че досега тя играеше ролята на „котва“ и „фар“ за стабилност в Европа на фона на популисткия бунт.

„Промяната е сериозна, защото той протегна ръка към хората и заигра по емоционалната им струна“, коментира социологът Торстен Шнайдер-Хаазе от изследователската агенция Emnid.

На пръв поглед ветеранът от Брюксел не е нито ново лице, нито пък е революционер. През последните две десетилетия той беше тясно свързан с Европейския съюз (ЕС). Известен с избухливия си нрав, Шулц обаче има огромни амбиции, които е култивирал с тежките си неуспехи в миналото. Младежките му надежди за професионална футболна кариера например са попарени заради контузия и това го е тласнало към алкохолизма.

В крайна сметка Шулц изпълзява от пропастта, отваря книжарница и става кмет, а след това стига и до Брюксел. Липсата на висше образование компенсира с лакомо четене. Той обаче остава нещо като аутсайдер – и следователно новост, в политическите елити, доминирани от академични титли.

„Изкачването на Мартин Шулц, който е от по-скромен произход, към върха е доста убедително“, посочва Аксел Шефер, политик от социалдемократите, който го познава добре.

Рейтингът на партията се изкачи до 30-31%, след като Шулц замени непопулярния Зигмар Габриел. Според проучване, осъщесвено за в. Bild, партията дори излиза по-напред от консервативния блок на Меркел.

Социолозите казват, че той се появява тъкмо навреме, защото Ангела Меркел е изключително уязвима заради политиката й за бежанците, а за много германци крайната Алтернатива за Германия не е опция.

В някои страни от ЕС кариерата в Брюксел се оказва фатална за вътрешнополитическите амбиции на много хора. В Германия обаче ЕС остава популярен въпреки възхода на националистическата Алтернатива за Германия. Самият Шулц нееднократно сам е коментирал, че не се смущава от службата си в ЕС и даже я определя като „комплимент“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Службата била "комплимент"О, да - поне 17 000 евра стартов комплимент на месец е, + режийни, режимни, сътрудници, коли, елегантни амартаменти, приеми.... и още много, много...То от такива комплименти никой не се смущава....Камо ли па да се отказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
http://gospodari.com/%D0%BD%D0%B5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-video90321.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
Как, точния човек ли??? Много смешно в негов гръб сТАНИШКО ???ДЕТО ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ЗА ДАНС ЛИ ?? ХАХАХАВие за ппедерунгели само говорите ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Анджък де , точният човек , който лесно ще се управлява...има и скапано минало да има с какво да му усукват топките ако не слуша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
deant
преди 7 години
ужас.. тоз не е ставал от бюрото цял живот. а над него само е дремал.. какво разбира той от процесите в Европа!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
"Политикът, който има реален шанс да промени съдбата на Европа"Да бе , да ...ше я промени , както Меркел му каже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още