IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM изненада с по-висока от очакваното печалба

Акциите на авиокомпанията скочиха до най-високото си ниво от юли насам

19:20 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Устойчивото начало на 2017 г. и по-добрата от очакваното оперативна печалба на Air France-KLM повиши цената на акциите на авиокомпанията до най-високото им ниво от юли насам в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Мениджърите на Air France-KLM и анализатори от сектора обаче предупредиха, че предизвикателствата пред самолетната компания и конкурентите ѝ ще имат своето влияние.

Не сме изпаднали в еуфория. Предпазливи сме, поради което продължаваме да работим върху разходите“, каза главният финансов директор Фредерик Гаже пред журналисти след представянето на резултатите.

Резервациите на дълги разстояния, за които Air France-KLM заяви, че иска да си върне пазарен дял, не са задоволителни за момента, добави Гаже. Авиокомпанията, чийто ръст на капацитета за 2016 г. се ограничи до 1%, иска да се разраства с 3% до 3,5% годишно.

Европейските авиолинии се борят да намалят разходите, за да се конкурират с нискобюджетни конкуренти като Ryanair и easyJet, което доведе до стачки в Lufthansa, Air France и British Airways през последните месеци.

Свръхкапацитетът в Европа натежава и върху цените на билетите, което носи допълнително трудности за превозвачите в региона.

Френско-холандската компания заяви, че макар че е имало голямо ниво на несигурност около приходите от билети, те все пак са се понижили само с 0,7% през януари спрямо спад от 5% за 2016 г. като цяло.

Акциите на Air France-KLM поскъпнаха със 7% в отговор на 34-процентовия скок на оперативната печалба за 2016 г. до 1,049 млрд. евро и актуализирането на информацията за резервациите през януари. В течение на сесията повишението се ускори и в края на сесията достигна 12,6.

Според Гаже понижаването на разходите с 1% миналата година е било значително за Air France-KLM, която се бори със стачки и трудни отношения с профсъюзите.

Той заяви още, че компанията цели да намали разходите с поне 1,5% тази година чрез инициативи като ново подразделение на Air France, наречено Boost, което ще оперира с по-ниски разходи.

Разходите за пилотите ще се понижат с 15%, а за стюардите – с 40%, според новите предложения, които бяха посрещнати със скептицизъм от пилотските профсъюзи при представянето им през миналата седмица.

KLM е имала оперативен марж от 6,9% през 2016 г., докато при Air France той е бил само 2,4%. Това, според Гаже, се дължи на стачките на пилотите и стюардите от Air France и влиянието на ислямистките терористични атаки срещу френския туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още