IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина бърза с прегледа на спасителната програма, за да смени темата

Гръцкото правителство очаква споразумение за облекчаване на дълга, което да направи приемливи поредните болезнени реформи

22:39 | 24.04.17 г. 4
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Представители на институциите, отпуснали кредити на Гърция, отново са в Атина за финалните преговори по втория преглед на постигнатото по третата спасителна програма, анонсираха от Европейската комисия по време на обедния брифинг в Брюксел. Те започват работа още от 25 април.

Целта на гръцкото правителство ще е бързо да приключи преговорите, за да може да отдалечи вниманието на обществото от болезнените реформи, които кредиторите очакват от Атина, пише в анализ "Катимерини".

Дългото протакване на споразумението се отразява негативно на настроенията в Гърция. Непопулярните мерки трябва да бъдат одобрени от парламента, а правителството на СИРИЗА вече значително изостава от опозиционната "Неа демократия".

Надеждите на премиера Алексис Ципрас са Международния валутен фонд (МВФ) и Берлин да се разберат за облекчаване на гръцкия дълг и така да спечели разочарования от икономиите гръцки народ. Новите ограничения включват намаляване на разходите за пенсии през 2019 година и премахване на данъчни облекчения през 2020 година, тоест след края на третата спасителна програма за страната. 

В началото на месеца Гърция и кредиторите се съгласиха на взаимни компромиси и очакванията са, че споразумение по прегледа ще бъда постигнато до следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 22 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още