IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС - икономическото и политическо обединение на повече от 500 млн. души

На 9 май 1950 г. Робер Шуман изчита своята декларация, с която се поставя началото на Общността

12:19 | 09.05.17 г. 21
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На 9 май Европейският съюз (ЕС) отбелязва своя празник – Денят на Европа. Това е денят, поставил края на Втората световна война и началото на обединена Европа. На този ден през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман изчита своята декларация, в която изказва идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Поставя се началото на обединение, което да направи немислимо и практически невъзможно континентът отново да бъде мястото, откъдето да се зароди нова световна война.

Седем години по-късно, през 1957 г., неговата идея за създаване на общи европейски институции се превръща в реалност с първите договори за европейската общност. Така се поставя началото на ЕС – първоначално оприличаван от Шуман дори и на картел, който гарантира разширението на пазарите и производството, а не тяхното ограничаване.

Претърпял известни промени, ЕС съществува и днес – икономически и политически блок, обединяващ интересите на 28 държави. Съюзът върви напред, разкъсван от проблеми и с перспективата в следващите две години да загуби един от членовете си.

Една от основните цели на създателите на ЕС е била обединение, което да съживи следвоенната икономика и да не допусне повторение на военни действия. Близо 70 години след това на хоризонта се появяват нови предизвикателства, включително и геополитическо напрежение. Един от най-сериозните въпроси обаче е имат ли страните общо бъдеще. 

Евростат дава и един малко по-различен отговор на въпроса какво всъщност обединява този съюз.

На първо място винаги са хората. В ЕС живеят повече от 500 млн. души. Средната им възраст е 41 години за мъжете и 44 години за жените. Очакваната продължителност на живота е почти 78 години за мъжете и малко над 83 години за жените.

Средностатистическият европеец има минимум средно образование и говори поне един чужд език, работи на пълен работен ден в продължение на средно 42 часа седмично за мъжете и 40 часа седмично за жените.

Трудовият живот на мъжете продължава 38 години за мъжете и почти 33 години за жените. Мъжете печелят малко повече – 16,80 евро на час, спрямо 13,80 евро на час за жените.

Обикновено европейците притежават жилището, в което живеят, и в общия случай живеят в къща. Общо взето се хранят здравословно – с между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци на ден. Използват интернет всеки ден и поне веднъж в годината пътуват, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Обединена Европа- прекрасно нещо! Само дето я няма. ЕС не е това, което ген. Де Гол замисля, ЕС е *** в услуга на САЩ. ЕС обединява над 500 милиона, САЩ са 350 милиона, а Русия 150. Кой трябва да е най-силният стопански лидер? Всичко зависи от избраните от нас, а те явно са егоцентрични и алчни, не им пука за народите. Защо в Европа се разпадат съществуващи държави, вместо да вървим към културно и стопанско обединение? Да, ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА но не с тези марионетки и алчни негодници, ПОЛИТИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Истинските съюзници на комунистите през войната са САЩ и Англия - те снабдяват с оръжие и друга помощ както Червената армия, така и комунистическата съпротива в цяла Европа - армията на Тито в Югославия, гръцките и български партизани, френската и холандска съпротива.Наблизо в квартала ми има улица, кръстена на майор Франк Томпсън - офицер от английското военно разузнаване, изпратен като военен инструктор в българския комунистически партизански отряд "Чавдар" през войната. Убит е от жандармерията на съюзното на Хитлер българско правителство! Има паметник при Батулия, заедно с група партизани - единственото място, където отиде и занесе цветя Роджър Уотърс от Пинк Флойд, когато идва в София с турнето на "Стената"... Не при жертвите на комунизма пред НДК, а на отряда на Тодор Живков... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Германия и СССР са били точно толкова съюзници, колкото днес са Русия и Турция в Сирия... Германия и СССР имат договор за ненападение, а не за съюз! Това, че си поделят чужди територии изобщо не ги прави съюзници - тези територии някога са били в границите на Германия и Русия и те просто си ги прибират според некви техни си виждания и уговорки. Това не ги прави съюзници! Съюзници на Хитлер са Италия, Япония, Чехословакия, Унгария, Румъния, България, части от Югославия... Не пиши глупости, четени по сайтовете, щот са писани от такива като тебе! Историята е сериозна наука и борави с факти и документи, а не със свободни съчинения!Едно от първите неща, които прави Хитлер, след като идва на власт, е да изтърбуши комунистите в Германия - знаеш за процеса в Лайпциг и неговата предистория. Първите концлагери в Германия се пълнят с евреи и комунисти - това е държавна политика в Райха! За Хитлер те са едно и също - материал за изтребване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Разбира се, че Хитлер винаги е имал съюзници комунисти - руснаците чрез пакта Рибентроп - ***. Няма никакво значение, че съюзниците се скарват за плячката в последствие и стават врагове, но в началото са били съюзници все пак. Сталин и КТБ са обучавали щурмоваците на Хитлер от 1933 - 1937 в Русия, за да се заобиколят ограниченията на Ньойския договор, а българските комунисти призовават България да се включи на страната на Германо-италианския пакт през 1938г и обяват Франция и Англия за агресори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Човече, вече неколко пъти ти отправям забележки, че опитвайки се да намериш място в групата на пишещите сравнително смислени коментари, и бидейки критик на наистина един нееднозначен от гледна точка на целите и начините на съществуването си мегапроект - ЕС, в стремежа си да громиш наистина левичарския характер на тази геополитическа креатура, пишеш глупости. Вземи малко да се образоваш, преди да захапеш микрофона, щот иначе влизаш в групата на празноглавите смарти дрискачи тук. Хитлер никога не е имал за съюзници комунисти!!! Нещо повече - знаейки прекрасно еврейските корени на тази идеология, е изпитвал дълбока ненавист към всичките й форми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
По принцип съм съгласен с приказката за хубавата война. Проблемът е, че ес не доведе траен мир в Европа, а просто начина, по който се води войната еволюира така да се каже. Вместо на бойното поле да се бият армиите на враждуващите държави имаме постоянна партизанска война по улиците на всички големи европейски градове, когато група брадясали клоуни викат "Бог е велик" и избират невинни хора преди те самите да бъдат ликдидирани. В Европа мир днес няма и няма така е вече 25-30 години вече и европейския съюз е причината за това... А по отношение на Адолф Хитлер, неговите съюзници комунистите днес управляват ес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
има една фраза - "и най лошият мир е по добър от най-хубавата война", чувал ли си я ....ако дойде следващата война - тия % дето ги цитираш по доле 10-20-30% ще са броя на жертвите и мечтаещите за поорция топла храна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
>"Европейският съюз е най-големият провал в историята на Европа"а ДА не би Адолф и Циклон Б да са от големите успехи в историята на Европа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Как капитализма бил победил, това е най-големия виц, който съм чувал честно. Именно защото капитализмът победи 7 комисари са "бивши" комунисти, включително юнкер, московици и могерини. Всички останали са социалдемократи, с други думи умерени комунисти. С комунисти капитализъм не прави, справка: иван костов, петър стоянов, филип димитров, радан кънев, желю желев и бойко борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
77
преди 7 години
Мъчат се и за съжаление постепенно успяват да манипулират съзнанието на младите, че декларацията на Шуман е много по-величаво и достойно за честване събитие от победата във ВСВ станала факт благодарение на 27 милиона жертви на руския народ.Въпрос с не висока трудност: Защо другите победители във ВСВ /Великобритания и САЩ/ не честват деня на победата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още