IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС - икономическото и политическо обединение на повече от 500 млн. души

На 9 май 1950 г. Робер Шуман изчита своята декларация, с която се поставя началото на Общността

12:19 | 09.05.17 г. 21
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На 9 май Европейският съюз (ЕС) отбелязва своя празник – Денят на Европа. Това е денят, поставил края на Втората световна война и началото на обединена Европа. На този ден през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман изчита своята декларация, в която изказва идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Поставя се началото на обединение, което да направи немислимо и практически невъзможно континентът отново да бъде мястото, откъдето да се зароди нова световна война.

Седем години по-късно, през 1957 г., неговата идея за създаване на общи европейски институции се превръща в реалност с първите договори за европейската общност. Така се поставя началото на ЕС – първоначално оприличаван от Шуман дори и на картел, който гарантира разширението на пазарите и производството, а не тяхното ограничаване.

Претърпял известни промени, ЕС съществува и днес – икономически и политически блок, обединяващ интересите на 28 държави. Съюзът върви напред, разкъсван от проблеми и с перспективата в следващите две години да загуби един от членовете си.

Една от основните цели на създателите на ЕС е била обединение, което да съживи следвоенната икономика и да не допусне повторение на военни действия. Близо 70 години след това на хоризонта се появяват нови предизвикателства, включително и геополитическо напрежение. Един от най-сериозните въпроси обаче е имат ли страните общо бъдеще. 

Евростат дава и един малко по-различен отговор на въпроса какво всъщност обединява този съюз.

На първо място винаги са хората. В ЕС живеят повече от 500 млн. души. Средната им възраст е 41 години за мъжете и 44 години за жените. Очакваната продължителност на живота е почти 78 години за мъжете и малко над 83 години за жените.

Средностатистическият европеец има минимум средно образование и говори поне един чужд език, работи на пълен работен ден в продължение на средно 42 часа седмично за мъжете и 40 часа седмично за жените.

Трудовият живот на мъжете продължава 38 години за мъжете и почти 33 години за жените. Мъжете печелят малко повече – 16,80 евро на час, спрямо 13,80 евро на час за жените.

Обикновено европейците притежават жилището, в което живеят, и в общия случай живеят в къща. Общо взето се хранят здравословно – с между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци на ден. Използват интернет всеки ден и поне веднъж в годината пътуват, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не е лоша идея, но капитализмът пак победи. Няма как богати и бедни да седят на една маса, освен ако богатите не се откажат от част от богатството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
studioaa
преди 7 години
Европейският съюз е най-големият провал в историята на Европа. Робърт Шуман е неосъзнат комунист, благодарение на който тази мракобесна идеология напълно доминира всички европейски институции. Когато ес е създаден БВП на Европа съзтавлява 1/3 от световния а днес това число е на половина, до 2030 се очаква да падне на 1/10%, до 2050 до едва 1/20. Това доказва огромния икономически провал на общността. Освен това ес причинява огромна социална трагедия оставяйки средно 20% от младите хора до 30г в Европа без работа, а в Испания и Гърция числото е 50%. Тези числа са много по-лоши от епохата на икономическа криза във Ваймарска Германия, когато едва 30% са безработните. Резултатът от "мъдрата" европейска политика, е че поколението родено в началото на 21 век е 2 пъти по-малобройно от това родено през 80-те години на 20-ти век, свидетелство за колосална демографска катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
lyusien
преди 7 години
Европейския съюз е най голямата икономика в света Най големия производител и износител на селскостопанска продукция в света Най големия производител на автомобили самолети и високоефективни машини Съюза с най древна история е образовано население в света Саедно със САЩ лидери в иновациите Световен икономически лидер които се нуждае от още малко доосъвършенстване - по бързо вземане на решения по сигурни външни граници единна армия и разузнавателни служби По съвършен закон за емиграцията за да стане твърдо икономическия и политически лидер на света Всякакви идийоти и *** и националисти които се вихрят и плюят Е С трябва твърдо да замъмчат и да изчезнат за винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Съветски съюз
преди 7 години
Изпъди ли на от БЪЛГАРИЯ, ВЕ ПЪЛЕН ***, ПАК ЛИ НИ ГОНИТЕ ?????? АХ ВАШАТА БОЛНА МАЙКА С ПРАЗНА ГЛАВА ДЕТО ВИ Е РОДИЛА ТОЛКОВА БЕДНИ И НЕКАДЪРНИ !??? КОГА ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА ИЗМИРАТЕ ТАКИВА !??? ВСЕКИ МЕСЕЦ ПЪЛНИМ ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ И 95% ОТ АКЦИЗНИТЕ СКЛАДОВЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА СА НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И ЛУКОЙЛ, НО ВИЖ ГО ТИ НАШИЯТ ***, КАКВИ ГИ ГОВОРИ !?????МАЗНАТА ОБИКНОВЕН МОНТЬОР В БЕЛГИЯ ВЗИМА 5000 ХИЛ.ЛВ МЕСЕЧНО ИМА ЗА КВАРТИРА 800-900 ЛВ И ЗА ХРАНА ОЩЕ 500 НА МЕСЕЦ, КОЛКО МУ ОСТАВАТ !????? *** БЕЗПОДОБНИ, СКОРО ЩЕ ТРЯБВА НА ТАКИВА, КАТО ВАС ИЗОСТАНАЛИ В МИСЛЕНЕТО И РАЗВИТИЕТО СИ ДА ВИ ИЗБЕСВАМЕ ЗА НАЗИДАНИЕ НА РУСИЯ И НЕЙНАТА РОЛЯ ТУК!??? ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ НИКОГА ПОВЕЧЕ ТОЗИ ЧЕРВЕН ГНУСЕН ФАШИЗЪМ!?? ИНВЕСТОРА, ВРЕМЕ Е ПАК ДА СИ ПРИБИРАТЕ ВЕРЕСИИТЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
Бяха 500 милиона преди доста време.Тенденцията за населението в доста страни от ЕС е низходяща, скоро и Брекзит ще даде своя принос.Затова на някои им трябват мигранти в много големи количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Ходи ти ...има все още мислещи хора в България , дето схващат гадната ви соросойдна пропаганда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 19
majnata
преди 7 години
Ходи ти ...има все още мислещи хора в България , дето схващат гадната ви соросойдна пропаганда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
4ervenasgan
преди 7 години
Ходи се мазни някъде във форума на вестник "чума". Тук повечето не сме пенсии и мангао без основно образование, така че рашистката ти пропаганда не действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Значи идните поколения трябва да запомнят 9 май като деня , в който Шуман е прочел декларацията...а какво е било преди туй , не е толкоз важно !Браво , Инвестора ...така се твори история !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още