IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия взе под прицел дружествата фантоми в Малта

Подозренията са свързани с използването на фирми, наричани "пощенски кутии" - фиктивни дружества, чиято цел е да се прикриват финансови трансакции

17:10 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските власти съобщиха днес, че разследват близо 2000 дружества фантоми, регистрирани в Малта, някои от които свързани с големи германски компании, заподозрени в данъчни измами, предаде AFP.

Разследването е започнало въз основа на информация от анонимни източници, отбелязва БТА, позовавайки се на агенцията.

"В списъка има филиали на големи германски компании", заяви в Берлин министърът на финансите в правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Норберт Валтер-Борянс.

От няколко години провинцията е начело на борбата с данъчните измами на германци, вложили пари в чужбина - в Швейцария, Лихтенщайн и други страни, за да избегнат плащането на налози в Германия.

Според министъра има силни подозрения, че тези малтийски дружества, свързани с германски компании, имат връзка с укриване на данъци, по-специално чрез използването на фирми, наричани "пощенски кутии" - фиктивни дружества, чиято цел е да се прикриват финансови трансакции.

В края на април провинция Северен Рейн-Вестфалия е получила от анонимен информатор диск с данни, включващи списък със 70 000 предприятия, регистрирани в Малта - европейска страна, често обвинявана, че е данъчен рай.

От тези 70 000 дружества между 1200 и 2000 са свързани с германски компании, посочва министърът.

От 2006 година властите в няколко германски провинции, сред които и Северен Рейн-Вестфалия, получиха от анонимни източници дискове и флашки, съдържащи информация за заподозрени в измами лица.

Благодарение на тези откраднати данни през 2010 година германските данъчни власти си върнаха 1,6 млрд. евро от данъчни измамници.

Този метод предизвика полемика в Германия и трови отношенията с Швейцария, която попадна в полезрението на германските данъчни власти.

В момента Германия подозира Швейцария, че се е опитала да противодейства на нейната стратегия за борба с данъчните измами, като шпионира германските разследващи.

В началото на май германските власти задържаха във Франкфурт 54-годишен швейцарски гражданин, заподозрян, че се е стремил или е успял да проникне в данъчната администрация на Северен Рейн-Вестфалия, където е вербувал "къртица".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още