IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиер Московиси е оптимист за сделката между Гърция и кредиторите й

В понеделник заседава еврогрупата - министрите на финансите от държавите от еврозоната

18:01 | 21.05.17 г.
<p>
	<em>Пиер Московиси. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси изрази увереност, че ще се постигне споразумение между Гърция и кредиторите й по време на заседанието на еврогрупата в понеделник в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Властите в Атина се нуждаят от финансиране, за да платят 7,5 млрд. евро по дълг, чийто падеж е през юли. „Много близо сме до цялостно споразумение“, каза Московиси пред радио France Inter.

„Гърция се зае с отговорностите си“, каза еврокомисарят, имайки предвид съкращенията в пенсиите, повишаването на данъците и редица други реформи, одобрени от гръцкия парламент в четвъртък. „Сега бих искал ние, партньорите на Гърция, също да поемем отговорностите си“, допълва Московиси.

По думите му оптимизмът му е отчасти свързан с факта, че Германия е наясно от необходимостта да се намери структурно решение на гръцките проблеми.

По време на телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел в сряда Ципрас е казал, че сделката е постижима до понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още