IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери се надяват Тереза Мей да спечели изборите

В Брюксел не искат нестабилно правителство преди началото на преговорите за Brexit, твърди Ройтерс

19:39 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските лидери се надяват Тереза Мей и консерваторите да спечелят предсрочните парламентарни избори, насрочени за 8 юни, пише в коментар Ройтерс. Ако имат мнозинство - още по-добре, допълва агенцията.

Причината е, че в Брюксел не искат нестабилно правителство преди началото на преговорите за Brexit. Проблемите в тази област може да постави под риск позициите на ЕС, особено що се отнася до защитата на правата на европейските граждани и техните семейства, които ще останат на Острова.

Опасенията са, че твърдите ядра в Консервативната партия ще окажат натиск Лондон да отхвърли европейските искания и ще настояват страната да напусне ЕС без сделка. "Имаме нужда от достатъчно силно правителство, което да води преговорите. Имаме нужда от стабилен партньор", коментират източници на Ройтерс в Брюксел.

Очакванията са, че преговорите ще започнат на 19 юни, допълва още агенцията. Освен насоките, които получи главният преговарящ Мишел Барние за защита на интересите на европейските граждани, ЕС очаква и Лондон да плати сметката за Brexit, която се оценява на 60 млрд. евро. Едва тогава в Брюксел могат да започнат да мислят за търговско споразумение за Великобритания.

В Брюксел се надяват, че коментарите на консерватори, че "без сделка е по-добре, отколкото никаква сделка" е само тактика за бъдещите преговори.

Когато поиска предсрочните избори Тереза Мей се надяваше да получи пълно мнозинство в британския парламент. Това все още е възможно, пише още Ройтерс. Популярността на британския премиер обаче пада непрекъснато в последните дни.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още