IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Срещата на Г-20 ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси

Много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата

22:56 | 06.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Арйив Ройтерс</em></p>

Снимка: Арйив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, съобщи Ройтерс, като се позовава на германски правителствен ръководител.

В продължилия около час разговор били обсъдени глобалната заплаха, породена от ракетните изпитания на Северна Корея, напрежението в Близкия изток, конфликта в източна Украйна и теми от форума на Г-20, който се открива утре, посочил говорителят. Той добавил, че двамата обсъдили и съществуващите разногласия, но не уточнил за кои спорни теми става дума, предаде ТАСС.

В преговорите, състояли се в хотел, участвали също външните министри на Германия и САЩ, Зигмар Габриел и Рекс Тилърсън, американският финансов министър Стивън Мнучин, дъщерята на Тръмп, Иванка и съпругът й Джаред Къшнър - и двамата съветници в Белия дом. 

Срещата на върха на Г-20, която започва утре, ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси, защото много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата, каза Ангела Меркел, цитирана от AFP. 

Обсъжданията на климатичните въпроси със САЩ няма да са лесни, след като президентът Тръмп обяви през юни оттегляне от споразумението за борба с глобалното затопляне на планетата, прогнозира германският канцлер, домакин на срещата.

"Ние, разбира се, няма да скрием различията си, а напротив, ще ги посочим, защото по някои ключови въпроси има разнобой в мненията", каза Меркел.

Съветниците на лидерите на 20-те най-развити икономики, които от няколко дни работят по заключителната декларация на срещата, се ориентират към текст, констатиращ разногласията по климата, съобщиха няколко осведомени източници.

Финалният текст би трябвало да подчертае, че Парижкото споразумение за климата е "необратимо", при все че Тръмп призова за предоговаряне. Освен това всички страни от Г-20, с изключение на САЩ, искат да потвърдят в заключителната декларация ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове и да "констатират", че САЩ са на друго мнение.

Междувременно сблъсъци избухнаха тази вечер в Хамбург между няколко хиляди протестиращи срещу срещата на върха на Г-20 и полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата.

В протестната акция участвали близо 12 хиляди души, сред които антиглобалисти, анархисти, левичари и обикновени жители на града, предаде ТАСС.

Сблъсъците избухнали, когато полицията се опитала да отстрани от тълпата няколко стотин екстремисти, облечени в черно и с маски на главите.

Полицаите били замеряни с камъни и бутилки. Сред пострадалите бил говорителят на местната полиция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
The Dirty Man of Europehttp://***.thegwpf.com/germans-electric-bills-soar-while-their-climate-policy-sinks/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Срещата на Г-20 ще подчертае изолацията на Германия и на Меркел най вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още