IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция също планира да търси газ край Кипър

Анкара се готви за план Б, след като последните преговори за обединението на острова пропаднаха

09:55 | 31.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция се готви за план Б за Кипър, след като пропаднаха последните преговори за обединението на Кипър, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

От Министерството на енергетиката на северната част на разделения остров са коментирали пред изданието, че Турция също планира да инсталира платформи за проучване на крайбрежието на Кипър за природен газ.

В допълнение турски дипломати подготвят план да поканят гръцките кипърци да се завърнат в изоставени райони, като например в квартала „Вароша“ във Фамагуста, и да живеят под администрацията на турските кипърци.

Последните преговори за обединението на Кипър, за които се възлагаха големи надежди, се провалиха в началото на юли въпреки активната роля на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. След това спорът се пренесе към природните ресурси и правото да се проучва и добива природен газ в крайбрежните райони на острова. 

След това Анкара предупреди всички енергийни компании, които проучват за природни ресурси около Кипър, че ще загубят „приятелското отношение“ на Турция. Въпреки тези заплахи сондажите около острова започнаха без забавяне, макар и зорко следени от военни кораби на Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още