IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за обединението на Кипър отново са в задънена улица

Въпреки активната роля на генералния секретар на ООН и този път страните не се разбраха

10:54 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поредните преговори за обединението на Кипър влязоха в задънена улица. В процеса активно се включи и генералният секретар на ООН Антонуо Гутериш, но и той не успя да намери решение.

„Много съжалявам да ви съобщя, че въпреки силните ангажименти от всички делегати и страни... конференцията за Кипър беше прекратена, без да бъде постигнато споразумение“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Поредният колапс маркира драматичната кулминация на усилията, положени в последните две години. Анализатори оценяваха шансовете за обединение като най-добрите от времето на разделението през 1974 година.

Ройтерс отбелязва още, че Гутериш е опитал да накара президента на гръцката част Никос Анастасиадес и лидера на турските кипърци Мустафа Акънджъ да подпишат споразумение за обединението на острова. В преговорите е участвал, макар и по телефона, и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който е настоявал двете страни да не пропускат "историческа възможност".

Гръцката част на острова очаква пълното изтегляне на турските войски, но това не се подкрепя от турската част, въпреки че Никозия показва признаци, че ще приеме искането за ротационно управление на островната държава. Двете делегации са разделени и по други въпроси и рано тази сутрин Гутериш призна провала на разговорите, водени в последните дни в Швейцария.

Ройтерс отбелязва, че на този етап дори не е ясно дали процесът може да продължи. Разговорите досега протичат винаги под егидата на ООН. Миротворци на организацията са дислоцирани на острова.

След края на конференцията има различни гледни точки за бъдещето. Според външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу е невъзможно да бъде постигнато споразумение при сегашните условия. Кипърските гърци обаче са на мнение, че това не е "краят на пътя". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още