IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании се опасяват, че Brexit ще удари продажбите им

Според ново проучване бизнесът в страната се тревожи, че излизането ѝ от ЕС ще увеличи разходите им

11:41 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските компании изпитват все по-големи опасения, че Brexit ще удари продажбите и ще увеличи разходите им, сочат резултатите от ново подробно проучване, подкрепено от Английската централна банка (АЦБ)

Проследявайки възгледите на главни изпълнителни и главни финансови директори сред 2 500 нефинансови компании, проучването на университетите Нотингам и Станфорд събира данни от година насам и сега са представени първите резултати, съобщава Financial Times.

Според професор Пол Майцен от университета Нотингам макар резултатите да не показват остър спад на инвестициите и растежа „сянката на Brexit все още виси над британските компании“.

„Делът на респодентите, които казват, че Brexit е без значение, е малко или много наполовина“, коментира той. Компаниите в проучването обаче очакват по-слаб ръст на продажбите, по-слабо увеличение на заетостта и по-слаби повишения на цените за предстоящата година.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти, търговията на едро и дребно и професионалните услуги са най-разтревожени, а здравният, хранителният и транспортният сектор се чувстват най-малко засегнати.

АЦБ е сътрудничила в проучването, което е помогнало на централната банка да разбере реакцията на бизнеса към Brexit.

По-голямата част от компаниите – около 79%, казват, че не възнамеряват да преместят части от бизнеса си в чужбина, но в същото време дружества, формиращи 7% от заетостта в страната, отчитат, че има поне 50-процентов шанс за преместване.

Добра новина в проучването е, че според повечето компании Brexit ще има слабо съществено влияние върху инвестиционните им планове. Между май и юли 67% от компаниите в анкетата казват, че Brexit няма да повлияе на инвестициите им спрямо 57% през октомври 2016 г.

В същото време обаче 25% от компаниите все пак смятат, че Brexit ще има отрицателно влияние върху инвестициите, а само 8% смятат, че той дори ще доведе до повече такива.

От гледна точка на размера на компанията 24% повече фирми смятат, че Brexit ще има отрицателен ефект върху продажбите, отколкото положителен.

Компаниите са и песимистично настроени към влиянието на Brexit върху разходите, като делът на респондентите, според които излизането на страната от ЕС ще увеличи разходите за единица продукция, за труд и за финансиране, е много по-голям от анкетираните с противоположната позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още