IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер не очаква съществен напредък в преговорите по Brexit през идния месец

Отварянето на главата за търговските взаимоотношения между ЕС и Великобритания може да стане бързо ако се случи "чудо" според председателя на ЕК

14:07 | 29.09.17 г.
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви днес, че не очаква да бъде постигнат съществен напредък в преговорите по Brexit през идния месец и отваряне на главата за търговията между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, предаде Франс прес.

"До края на октомври няма да имаме достатъчен напредък, освен ако стане някакво чудо", каза Юнкер при пристигането си на срещата на върха на ЕС в естонската столица Талин.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че преговарящите по Brexit са отбелязали "добър напредък" към договаряне на правата на експратрираните граждани и увери, че е ангажирана да насърчи европейските граждани да останат във Великобритания, предава Ройтерс.

"Ценя приноса, който гражданите на ЕС са дали във Великобритания, но също така искам да се гарантират правата на гражданите, живеещи в други страни от ЕС", каза тя в Талин в отговор на въпрос за искането на британските делови среди и синдикати да гарантира едностранно правата на европейците.

Мей изрази увереност, че речта й във Флоренция през миналата седмица е дала нов тласък на тежките преговори по Brexit и че вижда признаци, че тази нейна реч е сложила край на буксуването.

Тя обаче не каза дали според нея това е било достатъчно за постигане на съществен напредък до октомври, отбелязва Ройтерс.

ЕС трябва да съхрани единството на 27-те си членки, включително в контекста на новите идеи, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

На днешната си среща на върха лидерите на ЕС смятат да обсъдят "реални решения на реални проблеми и нуждата да се постига напредък по всеки въпрос, стъпка по стъпка". На първата в историята среща на върха на ЕС за цифровите технологии лидерите на страните от Евросъюза ще обсъдят как да превърнат ЕС в световен лидер в цифровизацията до 2025 г., отбелязва ТАСС.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че атмосферата и настроението на преговорите за Брекзита са се подобрили, предава Асошиейтед прес.

"Много е очевидно, че трябва да бъде свършена повече работа", каза още той. Ирландският премиер се присъедини към други лидери в оценката, че преговорите за Brexit не бележат достатъчен напредък.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още