IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отново замълча от страх

Случващото се в Каталуния и зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС

13:00 | 30.09.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Associated Press.

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.

Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови, са само някои от местата, където има движения за независимост.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Associated Press.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.

Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
На жителите на Каталуния им писна с парите им да ''строят метрото'' в Мадрид, да се храни столицата, за сметка на всички останали и всяка вечер по новините гордо да показват трафика на отиващите или връщащите се от почивка жители на великата столица... Всякакви прилики с действителността и тук в България са ''напълно случайни'' ;) И да напомня на столичния ни премиер, че Варна, ако има някога магистрала, това ще е чак след 7-8 години, защото на 500 км. от нас, на майната си, в някаква друга държава, която със сигурност не е нашата (държи се с нас като окупатор и само смуче пари, без да ни е дала никога нищо в последните 30 г. и без да имаме никаква полза от нея) - строят метро и магистрали, които отиват навсякъде другаде само не и към нас, бедните, прости, невзрачни и без значение провинциални данъкоплатци които ги плащат, дори с парите си от данък смет който отива първо столицата за ''преразпределение''! Уви, колкото и да обичаме обединението и за испанската столица и за София, то се изразява в обединение на нашите пари с техните портфейли. И понеже за алчността никога не може да се сложи спирачка, а разумът никога не се появява отново при все по нарастващата лакомия, разделянето е най-добрият вариант, ако може мирно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
В Конституцията ясно е казано, че "България е република с парламентарно управление.", но това не пречи на политици да ТИТУЛУВАТ като ЦАР една персона, внушаваща незнам откакво произтичащо уважение.Осемдесет годишнината на това величие бе уважена от ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ , А ОТ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА!С какво заслужи и от какво произлезе това УНИЗИТЕЛНО ЧАКАНЕ НА ОПАШКА за да се поднесат подаръците и поздравленията на едно лице което с УПРАВЛЕНИЕТО СИ ДОСЪСИПА ДЪРЖАВАТА! Разбира се имаши и такива които НАДМЕННО изпревариха останалите чакащи като, Станишев, Радев и генерал ДЕСИ,ИЗГЛЕДАЙ КЛИПЧЕТО: Над 400 гости на приема за рождения ден на Симеон Сакскобургготски.НАИСТИНА УНИЗИТЕЛНА КАРТИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
То се знае какво сме, в конституцията е ясно казано-Република. Но друг е въпроса че алчността накара бившия монарх да си плюе на сурата за да налапа бивши царски а сега държавни имоти. А червенките *** около него за да не изпуснат лапачката и те си плюха на сурата и от някогашни заклети политически врагове се обединиха около плячката. Оправиха ни за 800 дни това е БГ-политиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Твърдението ти, че БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО си е чиста форма на МАРКСИЗЪМ -ЛЕНИНИЗЪМ.ЗАЩО НИКОЙ НЕ ЗАДАВА ВЪПРОСА каква религия изповядват световните лидери и как тези свързани с тях РЕЛИГИОЗНИ УЧЕНИЯ възприемат ПАПАТА и неговия ИКОМИНИЗЪМ?Не си забравил че ИКОМИНИСТА Гюлен бе обвинен от Ердоган в опит за преврат!Ердоган нарече случилото се "КРЪСТОНОСЕН ПОХОД" визирайки не кой да е , а точно ПАПАТА!ГОЛЕМИЯТ ВОДОДЕЛ при европейските държави е, че в голямата част от тях суверена който е МОНАРХА е в пряка зависимост от поведението на ПАПАТА. Срещу ПАПАТА и неговия ИКОМИНИЗЪМ застава ПРОТЕСТАНСКАТА ЦЪРКВА в лицето на Н.В. КРАЛИЦАТА на Англия и Шотландия. Налаганата от ВАТИКАНА доктрина на ИКОМИНИЗМА, не е нищо друго, освен НОВ СВЕТОВЕН РЕД с една единна религия начело на която стои ПАПАТА!ИСТИНСКАТА БИТКА ВЕЧЕ НЕ Е ХРИСТИЯНСТВО И ИСЛЯМ, нито пък шиити сунити, а ИКОМИНИЗЪМ и АНТИИКОМИНИЗЪМ. Така стоят нещата в по горен план, а не на ниво ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 6 години
През есента на 2014 година се състоя референдум в Шотландия с който с 55% срещу 45% бе отхвърлен опита за независимост!КРАЛИЦАТА даде възможност на СУВЕРЕНА да каже думата си!Защо така НЕДЕМОКРАТИЧНО постъпва РАХОЙ и ЕС , прилагайки силови методи срещу КАТАЛУНЦИТЕ.Турската поговорка: "Зорлем гюзелик олмаз-олсада якъшмаз" т.е. "На сила хубост не става, а и да става не бива" важи както за ШОТЛАНДИЯ, така и за КАТАЛУНИЯ.ГРУБАТА ГРЕШКА НА РАХОЙ, МОЖЕ ДА СТРУВА МНОГО НА ЕВРОПА , КАКТО И НА ИСПАНСКАТА МОНАРХИЯ КОЯТО В КАТАЛУНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ СМЕНЕНА С РЕПУБЛИКА. В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ има един сериозен проблем, който също чака решаването си .Съществуването на ЦАР , който според СТАНИШЕВ е обединител на нацията събрал окоро царската си персона личности като БОРИСОВ, КОРНЕЛИЯ, СТАНИШЕВ и ЙОТОВА постава наложащо въпроса за РЕФЕРЕНДУМ даващ отговор за това какво сме - РЕПУБЛИКА ИЛИ МОНАРХИЯ!!НЕ Е ЛИ КРАЙНО ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА ПОСТАВИ ТОЗИ ВЪПРОС??ВРЕМЕ Е И ОЩЕ КАК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Никой не се страхува от нищо, нито му пука.Ако се страхуваха щяха да си коригират вътрешната и външната политика и да премахнат проблемните области. Докато все си продължават като упорити магарета в една и съща посока значи нито им пука, нито ги интересува несъгласието и неодобрението на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Всичко опира до местните, жадни за власт, политически елити. Защо Каталунците не се отделиха след смъртта на Франко, срещу когото се бореха през цялото време? Защото дойде 1981 година и Испания влезе в ЕИО и потекоха реки от пари към нея. Има ли кинти - няма сепаратизъм. Същото е и с Фландрия. Навремето по-богатата Валония хрантутеше Фландрия, сега нещата се обърнаха - затвориха мините в Лиеж, тежката промишленост западна и бижутерите от Антверпен се нададоха вой, че че изкарвали 15% по-висок брутен продукт, като продават диаманти по кейовете на най-голямото пристанище в Европа, докато в столицата на Валония - Намюр, гледат ягоди в парници. Няма ли кинти - вечерно време всеки заспива с гръб към другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mathematician
преди 6 години
Федерализацията (или местното самоуправление) е винаги по-добра опция отколкото централизацията (да си коригирам грешката в долния пост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mathematician
преди 6 години
Федерализацията (или местното самоуправление) е винаги по-добра опция отколкото местното самоуправление.Каталуния и да стане самостоятелна - нито ще сложат бодлива тел по границите, нито нищо. Просто ще се управляват като самостоятелна държава, със самостоятелен бюджет доколкото е възможно - щото в една глобална и обвързана икономика няма да се затвориш и да не спазваш разни международни и ЕС спогодби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
Европеизацията и глобализацията като цяло срещат все по-голям и по-голям отпор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още