IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли нова ледена епоха в руско-турските отношения?

С последните си действия Анкара може би се опитва да покаже своята независимост, смятат в Москва

13:49 | 14.10.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В петък (13 октомври) стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО. 

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
Верно? "Съзираш" ? Ти си бил много съзрителен бе... :):)А би ли обяснил къде са "двойтните и тройни стандартни" в коментара ми, , чев нещо не става ясно?...То на цял Свят се зъби само малоумното оранжево недоразумение на природата отвъд Атлантика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ми гледай си там паркинга , късай билетчетата и гледай да не изтървеш некой бакшиш...стига зяпа нета ...особено нощно време ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Всъщност си прав! Ердоган е висок, а Путин къс. Не напразно му викат късия Великан. PS Не споря с теб защото си тъ.панар. Ще ме свалиш на нивото си и ще ме биеш с рутина. Така между другото ще се случи ако се занимавам и с другите червени бабички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Много се различават...ти обаче няма как да го забележиш щото си объл пъпеш с амо с една гънка под кепето от веСник .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Може и да си прав. Само че в оценките Ви съзирам двойни че и тройни стандарти. Путин се зъби на цял свят като "истински мъж", Ердоган като мегаломан, а Ким Чен Ун като зло псе. Тримата всъщност не се различават толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Така е като те налази манията за величие...Изобщо не му идва на ум, че в един много красив момент смъртните врагове САЩ и Русия могат да се окажат на една и съща позиция по въпроса за демократичните права на кюрдите... и с мегаломанията му много бързо ще бъде приключено...както и с държавата Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Преди него Кадафито се държеше по същия нагъл начин.И тоя не го чака друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Тоя рез-няк много обича да се дЪр.ви на всичко живо - ЕС, Русия, САЩ... За сега само Китайците пропусна :) Това ще му изиграе лоша шега в даден момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още