IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите в ЕС през Средиземно море намаляват наполовина

Статистиката показва значително понижение на бежанците с висше образование в страните на Балканския полуостров и Унгария

17:47 | 08.11.17 г.
<p>
	Бежански лагер на границата между Гърция и Македония при затварянето на Балканския маршрут. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бежански лагер на границата между Гърция и Македония при затварянето на Балканския маршрут. Снимка: Архив Ройтерс

Броят на мигрантите в страни от ЕС, влизащи през Средиземно море, намалява наполовина, показват данните на Международната организация по миграцията (IOM) към началото на ноември.

По маршрутите през Италия, Гърция, Кипър и Испания в общността са влезли 154,6 хил. души, спрямо 337,7 хил. за същия период на 2016 година. Съществен е спадът в Гърция след споразумението с Турция за ограничаването на бежанците от Сирия и Близкия изток – 24,3 хил., спрямо 170 хил.

В Италия също има спад, но доста по-ограничен – от 161,8 хил. до 113,9 хил. Причината е смяната на потока на бежанци. Страната е пристан за икономически мигранти от Африка – основно от Нигерия и Гвинея.

Пикът на бежанската вълна в ЕС беше през 2015 година. Тогава в ЕС пристигнаха над 1 млн. души, като 853 хил. от тях влязоха през Средиземно море и Гърция, сочат данните на IOM.

Оттогава потоците намаляват в резултат на усилията, полагани от страните в общността, но и не са прекъснати – през 2016 година например в Гърция пристигат 173,6 хил. бежанци. Основно това са хора от Сирия, Ирак и Афганистан. Общо бежанците в ЕС през Средиземно море през 2016 година са 388 хил. души.

Данните на организацията за България показват, че мигрантите, които пристигат в България, са основно от Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия. През първите 10 месеца на 2017 година 4771 хил. души са потърсили убежище в страните от Западните Балкани, Гърция, Румъния, България и Унгария. През десетмесечието на 2016 година броят им е бил 11 541.

От статистиката е видно, че расте броят на мигрантите без образование или с начално образование, а висшистите намаляват значително (от 22% от всички до 7%) в рамките на последните 12 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още