IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди французи на марш срещу "либералната" политика на Макрон

В цялата страна са насрочени 170 демонстрации за днес

15:21 | 16.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противниците на „либералната" политика на френския президент Еманюел Макрон се мобилизираха днес за четвърти път, излизайки по улиците с надеждата да бъдат чути от правителството. То обаче не желае да отстъпва, предаде AFP, цитирана от БТА.

Хиляди французи започнаха днес демонстрации в редица градове преди шествието в Париж днес по-късно. В цялата страна са насрочени 170 демонстрации. 

Първите протестни акции бяха организирани в цяла Франция на 12 септември и в тях се включиха 500 000 души, според синдикатите, и 223 000 - според полицията. Тези прояви обаче затихнаха и не можаха да спрат прилагането на извършваната в момента реформа на трудовото право, която е основната причина за недоволство.

Новата реформа, според правителството, цели да направи по-гъвкаво трудовото законодателство, за да се справи с безработицата в страната, която е над средното равнище в Европа. Според критиците ѝ обаче тя е отстъпление от завоюваните права на трудещите се.

"Искаме да бием тревога по теми, които ще се обсъждат в бъдеще, като осигуряването за безработица и, идната година, осигуряването за пенсия", обясни лидер на синдиката Force ouvrière, участващ в демонстрацията в Марсилия.

Този синдикат, който е един от най-влиятелните във Франция, за първи път участва заедно с Обща конфедерация на труда в подобни акции и е най-големите страната. Това поражда надежди, че възобновеното единство ще бъде преграда пред "либералната политика, целяща да увеличи неравенствата в полза на едно малцинство", допълни синдикалистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още