IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС подкрепи реформата на ETS

Новите правила ще помогнат на общността да изпълни записаното в Парижкото споразумение за климата

18:07 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на ЕС е одобрил сделката за реформа в системата за търговия с емисии СО2 (ETS) след 2020 година, става ясно от съобщение на институцията. Пробив беше постигнат в началото на месеца след преговори с ротационния председател на Съвета Естония и Европейския парламент.

С одобрението от Съвета сега сделката ще бъде внесена за одобрение и от европейските депутати.

ETS беше въведена през 2005 г. и задължи към 11 хил. предприятия да работят с разрешителни за всеки тон въглероден диоксид, който емитират. Част от тези разрешителни се раздават безплатно, а друга част се закупуват на специални търгове. Целта е големите замърсители да инвестират в озеленяване на производството, но, заради кризата в последните години цената на квотите не стимулира очакваните иновации в производството.

Надеждите сега са, че промяната в схемата ще промени това положение и ще позволи на ЕС да постигне заложените цели за намаление на парниковите емисии с 40% до 2030 година, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата. Реформата ще активира използването на нисковъглеродни технологии, а това пък е стимул за икономически растеж и работни места, пишат от Съвета.

Промените в ETS предвиждат намаляване на квотите, разпределяни по схемата – с 2,2% годишно след 2020 година. Това съответства на допълнително намаление на емисиите с 556 млн. тона между 2020 година и 2030 година. Ще бъде преразгледана и схемата за предоставяне на безплатните квоти, като акцентът ще бъде за отраслите, които са изложени на най-голям риск от преместване извън ЕС.

Към ETS ще бъдат създадени и два фонда – иновационен и модернизационен. Със средствата от модернизационния фонд по-бедните държави в ЕС (с брутен вътрешен продукт на човек от населението под 60% от средното за ЕС) ще могат да реновират своите енергийни системи.

След окончателното одобрение от Съвета на ЕС на промяната, сега думата има Европейския парламент. Новите правила ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още