IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка поема по пътя на количествените улеснения

Регулаторът започва да изкупува ипотечни облигации от януари в опит да привлече инвеститори и да овладее лихвите

11:58 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Движещата сила зад трансформацията на паричната политика в Унгария е Дьорд Матолчи, бивш министър на икономиката и близък до премиера Виктор Орбан, който днес е начело на централната банка. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Движещата сила зад трансформацията на паричната политика в Унгария е Дьорд Матолчи, бивш министър на икономиката и близък до премиера Виктор Орбан, който днес е начело на централната банка. Снимка: Архив Ройтерс

Унгарската централна банка поема по пътя на количествените улеснения във време, когато редица големи регулатори, включително Фед, започват да затягат паричната политика, съобщава Bloomberg.

Централната банка в Унгария започва да изкупува ипотечни облигации от януари в опит да привлече инвеститори и да овладее лихвите. Регулаторът се отказва от подхода на повечето малки централни банки да се фокусират върху краткосрочните лихви и инфлационен таргет. Сега централните банкери ще се опитат да влияят на дългосрочните лихви по ипотеките в Унгария, където правителството е едно от най-задлъжнелите в Източна Европа.

Целта е да се насърчи растежът, който изоставаше от други икономики в посткомунистическа Европа, както и да се предотврати повторно прекомерно вземане назаем на чуждестранна валута, което доведе до спасителен пакет от МВФ през 2008 г.

Близо 10 години след това Унгария се затруднява да стабилизира финансовата индустрия и да отблъсне агресивните пазарни спекуланти.

Разширявайки неконвенционалния си арсенал, централната банка в Унгария ще поеме лихвения риск от кредиторите в рамките на до 10 години, като започне да продава лихвени суапове от януари. Очаква се регулаторът да изкупи и ипотечни ценни книжа на стойност до 500 млрд. форинта (1,9 млрд. долара).

Движещата сила зад трансформацията на паричната политика в Унгария е Дьорд Матолчи, бивш министър на икономиката и близък до премиера Виктор Орбан. Той застана начело на централната банка през 2013 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още