IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: Коалиция в Германия може да има едва след Великден

Бивш председател на Бундестага очаква провал на преговорите и нови предсрочни избори

11:58 | 20.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Канцлерът Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Подготовката за евентуалната нова голяма управленческа коалиция в Германия се забавя. Когато партийните лидери на двете големи партии се срещнат по-късно днес в Берлин, те първо ще определят графика за преговорите. Сондиране в по-широк кръг може да се очаква едва след края на годината. На 21 януари на конгрес на партията си социалдемократите (SPD) ще решат дали партията да започне официални преговори за коалиция по конкретния текст на договора, пише германският всекидневник Handelsblatt.

Според парламентарния секретар на фракцията на SPD Карстен Шнайдер ново федерално правителство би могло да бъде създадено към началото на април. „Предполагам, че можем да направим това за Великден", каза Шнайдер в сряда по време на гостуването си в сутрешния блок Morgenmagazin на държавната ZDF. Великден в Германия се пада на 1 април 2018 г., а парламентарните избори се проведоха на 24 септември.

Социалдемократите очакват отстъпки от Ангела Меркел: „Сигурен съм, че канцлерът знае, че сега ще трябва да отстъпи много повече (...), за да се образува стабилно правителство с ГСДП". Като важни за социалдемократите проекти той подчерта паритетното здравно осигуряване, образователната офанзива и реформата на ЕС. „Ако можем да се договорим с тях за това и възстановим накърненото доверие, тогава коалицията е напълно възможна", поясни той.

Преди голямата среща днес и лидерът на германския съюз на синдикатите (DGB) Райнер Хофман призова за ясен курс към нова голяма коалиция. „Партиите, които се срещат за разговори, са наясно с предизвикателствата в Германия и Европа", заяви председателят на Германската конфедерация на профсъюзите пред DPA. “Ето защо очаквам, че ще се положат сериозни усилия за постигане на устойчиви резултати, които в крайна сметка ще бъдат достатъчни за изграждането на правителство". 

Освен Ангела Меркел в срещата ще участват и лидерите на SPD и CSU Мартин Шулц и Хорст Зеехофер, председателите на парламентарните фракции Фолкер Каудер (CDU/CSU) и Андреа Налес (SPD), както и Александер Добринд от CSU. Още преди седмица имаше първоначален кратък разговор.

Междувременно бившият председател на Бундестага Норберт Ламер очаква според материал на Bild провал на преговорите за голяма коалиция. Както съобщи вестникът в сряда, политикът и председател на фондация "Конрад-Аденауер" е споделил в тесен кръг прогноза, че ще има нови избори, в които Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Бързата работа - срам за майстора ! И до другата Коледа да стигне , нема проблеми ...той локомотивът си пуфка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още