IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел може да жертва финансовото министерство, за да привлече Шулц

Играта на сила може да убеди неохотно настроените членове на SPD да подкрепят завръщане в правителството

10:36 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Мартин Шулц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

На германския канцлер Ангела Меркел може да ѝ се наложи да предложи на социалдемократите изключително изкусителна примамка, ако иска да ги убеди да се присъединят към коалиция с нея за трети път: мощното финансово министерство, коментира Bloomberg.

Разговорите за правителство трябва да стартират отново в сряда, а някои членове на социалдемократите (SPD) все още имат нужда от убеждаване, че е от интерес на партията да се присъединят към още една „широка коалиция“. Статия на вестник Handelsblatt от понеделник твърди, че лидерът на SPD Мартин Шулц е казал на закрита среща с партийни лидери, че ще иска финансовото министерство при преговорите с Меркел.

Демонстрацията на сила може да убеди неохотно настроените членове на SPD да подкрепят завръщане в правителството, докато в същото време се осигури платформа, от която да се прокарат реформите на Европейския съюз, които са приоритет на партията, сочи депутатът от SPD Ингрид Арнд-Брауер. Министерството, чийто предишен ръководител бе Волфганг Шойбле, се смята за „трофей“ за партията и е било грешка да не се поиска преди присъединяването към предишната коалиция с Меркел, допълва тя.

Три месеца, след като Меркел спечели германските избори, макар да се оказа, че трябва да разчита на други партии, за да сформира правителство, канцлерът няма търпение да постигне споразумение със SPD, което да ѝ подсигури четвърти мандат. След провала на първия ѝ опит да сформира коалиция форматът на политиките и разпределянето на министерствата са обратно в играта.

Макар че Шулц все още не е обявил публично, че иска финансовото министерство, той показа ясно, че иска да се възползва от възможността, предложена от френския президент Еманюел Макрон да задълбочи отношенията между страните на ЕС и да разшири правомощията на блока.

„Ако SPD искат сериозно да оформят европейската политика, те ще трябва да поемат финансовото министерство“, казва Карстен Бржески, главен икономист в ING-Diba. Шулц, като председател на партията, „е първи на опашката за поста“, допълва той.

SPD иска финансовото министерство, защото се нужда от „противотежест“ на мощта на Меркел като канцлер, коментира депутатът от SPD Лотар Байндинг. Друг кандидат за поста би бил Зигмар Габриел – предшественикът на Шулц като лидер на партията, който в момента е външен министър.

Със сигурност обаче не трябва да се възприема за даденост, че Меркел ще се съгласи. Тя вече сигнализира намерението си да задържи поста, когато избра Петер Алтмайер – началника на кабинета ѝ и близък неин съюзник, като изпълняващ длъжността финансов министър.

Хорст Зеехофер, който води баварската партньорска организация на Меркел – Христяндемократическия съюз, би представлявал не толкова приятелско лице за Франция. Откакто обяви решението си този месец да се оттегли от поста си като ръководител на Бавария, германските медии свързват и него с финансовия пост.

Социалдемократите планират специален партиен конгрес на 21 януари, на който членовете ще гласуват дали да започнат официални коалиционни разговори. Шулц първоначално отхвърли възможността за нова коалиция с Меркел, след като отбеляза най-лошите си изборни резултати от Втората световна война, а мнозина социалдемократи предпочитат партията да възстанови репутацията на партията в опозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още