IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Берлин още нищо не е ясно, или какви са шансовете за нова коалиция

На 13 декември председателите на трите водещи политически сили в Германия, за да сондират възможностите за съвместно управление

14:02 | 09.12.17 г.
<p>
	Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц. Снимка: Архив Ройтерс

На 13 декември председателите на трите водещи политически сили в Германия -  Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Социалдемократическата партия (ГДСП), както и шефовете на парламентарните групи, се събират, за да сондират възможностите за съвместно управление, предава БНР.

Формата остава неясна, като изборът е между нова голяма коалиция и правителство на малцинството на Ангела Меркел с подкрепата на социалдемократите. Тази седмица се очакваше решението на партията на Мартин Шулц -  ГСДП, за влизане в разговори. Конгресът в Берлин гласува за проучвателен мандат, без поемане на ангажимент. Или иначе казано - в Берлин още нищо не е ясно.

Ясно е това, че никой в Германия не иска предсрочни избори, коментира журналистът от обществената телевизия ZDF Ник Лайферт.

"Никой не иска предсрочни избори. Дори онези, които са си представяли, че могат да подобрят резултата си, вече трябва да знаят, че рискът не си струва", коментира той. "В крайна сметка разпределението на силите би било същото. Нещо повече - който ги предизвика, ще загуби гласове". 

Според него правителство на малцинството би било нещо съвършено ново и непознато на федерално ниво. Канцлерът ще трябва да търси подкрепа за всяка своя законодателна инициатива и Ангела Меркел вече заяви категорично, че не е съгласна с такъв сценарий, защото той не отговаря на представите ѝ за стабилно и отговорно правителство, допълва Лайферт.

Притесненията на социалдемократите от повторна голяма коалиция са, че те отново ще бъдат притискани от Християндемократическия съюз да сключват компромиси и в крайна сметка отново ще бъдат наказани на следващите парламентарни избори. Това е и аргументът на председателя на младежката организация на социалдемократите Кевин Кюнерт, която категорично бе заявена на конгреса в четвъртък:

"Не съм станал член на тази партия, за да сме в опозиция. Но не съм станал член на партията, за да я гледам, как си разбива главата, като повтаря грешките си", заяви той.

Избраната с внушително мнозинство за заместник-председател на партията Малу Драйер обаче опонира: Не мога да си представя, че ще се откажем от разговори преди изобщо да сме водили дискусия.

Тя бе подкрепена от мнозинството делегати, сред които Франк Швабе, който заяви: "Намираме се в исторически нова ситуация и тя изисква от нас да отделим толкова време, колкото е необходимо, за да стигнем до решение, което отговаря на историческата ситуация, в която се намираме".

Така идната сряда предстои първа и вероятно не последна среща на върха между консервативния блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия. Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц влизат в разговори без ангажимент, както реши конгресът на ГСДП, и  както апелира преизбраният партиен лидер Мартин Шулц: Не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва на всяка цена да се отказваме да управляваме. Важното е, какви политики можем да наложим.

Макар и преизбран на председателския пост лидерските качества на Шулц са поставени под въпрос. Актуално социологическо изследване сочи, че по-малко от една трета от германците смята, че той може да изведе партията си от дълбоката криза, в която се намира след изборите през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още