IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" се кани да реекспортира газа, купуван от "Газпром"

Досегашният договор между двете компании забраняваше продажбата на този газ

18:39 | 09.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &quot;Нафтогаз&quot;</em></p>

Снимка: "Нафтогаз"

Украинската газова компания "Нафтогаз" планира отново да започне да купува газ от "Газпром" и смята, че ще може да реекспортира към Европа тези количества. Това разказва финансовият директор на компанията Юрий Витренко в интервю за ICTV.

Витренко обяснява, че Арбитражният съд в Стокхолм е премахнал ограничението за реекспорт, което съществува в действащия договор между "Нафтогаз" и "Газпром", пише ТАСС.

Съдът постанови още, че украинската компания трябва да купува по 5 млрд. куб. метра газ годишно от "Газпром" по силата на двустранния договор, подписан през 2009 година. Според изчисленията на руската компания сумата, която ще дължи "Нафтогаз" за покупката на тези количества газ е 2 млрд. долара годишно.

В договора между "Нафтогаз" и "Газпром" е предвидено, че украинската компания трябва да купува по 52 млрд. куб. метра годишно, като е включена и клауза "take or pay", тоест Украйна трябва да плати част от тези договорени количества, без значение дали ще ги вземе.

Тази клауза и сега присъства в отношенията между двете компании след арбитражното решение, но количествата са значително намалени.

От 2015 година Украйна не купува газ директно от "Газпром", а разчита на реверсивните връзки със съдените страни, както и на местен добив на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още