IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" е отправила оферта на "Газпром" за транзита на руски газ след 2019 г.

Двете компании ще обсъдят позициите си през април

09:42 | 28.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската "Нафтогаз" и руският газов гигант "Газпром" ще се срещнат и обсъдят позициите си през следващия месец. От съобщение на "Нафтогаз" става ясно, че украинската компания е отправила оферта за транзитните такси и използването на газопреносната мрежа за транзит на газ през Украйна след изтичане на сегашния договор през 2019 г.

Очакванията са, че през април "Газпром" ще даде отговор на това предложение.

Двете компании вече са разговаряли преди дни, допълват още от украинската газова компания.

По време на разговорите е дискутирано желанието на "Газпром" да прекрати договорите за доставка и транзит на природен газ за Украйна. Компанията е внесла искове в тази посока в Стокхолмския арбитражен съд. Според "Нафтогаз" обаче искането е в разрез на досегашните отсъждания на арбитража и определя позицията като "неприемлива".

Отказът да бъде доставен газ за Украйна е нарушение на решение на Стокхолмския арбитражен съд и търговски договори и това поставя под съмнение доверието в "Газпром" като партньор на Европа за доставките на природен газ, заяви търговският директор на украинската компания Юрий Витренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Много интересно - украинец говори от името на Европа - ако някой в Европа имаше съмнение в Газпром, то нямаше да си внасят 40% от газа от него. Ако някой в Германия имаше съмнение в Газпром, нямаше да позволи и да се бори за СП-2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още