IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленият ръст в еврозоната достигна 13-месечно дъно

Блокът на единната валута започва новото тримесечие с продължаващо понижение

13:55 | 02.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишленият ръст в еврозоната се е забавил още през април, достигайки до най-ниската си стойност от 13 месеца насам, въпреки че разширяването остава силно. Това става ясно от Индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit.

Според финалните данни за април индексът отбелязва понижение за четвърти пореден месец до 56,2 пункта от 56,6 пункта през март. Въпреки ниските резултати това е над очакванията на анализатори за 56,0 пункта.

Независимо от това икономиката на еврозоната остава силна, а натискът, който оказват цените, показва признаци на ускорение през миналия месец. Това е сигнал, че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още може да остане на пътя на спирането на количествените облекчения, посочва агенция Ройтерс.

Пет от осемте включени в проучването държави (Холандия, Германия, Италия, Испания и Гърция) регистрират по-бавен растеж от предходния месец. Без промяна остава темпът в Австрия, а подобрение се наблюдава във Франция и Ирландия.

Трите най-добре представили се държави остават Холандия, Германия и Австрия.

Също така и заетостта в производствения сектор отбелязва ръст за 44-и пореден месец през април, въпреки че темпът на създаване на нови работни честа е забавил най-значително от миналия август насам.

„Промишленият сектор регистрира продължено отслабване през началото на второто тримесечие, но нека не забравяме факта, че цялостният темп на разширение остава окуражаващо стабилен“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист към IHS Markit.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП), които също бяха представени днес, показаха, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,4% през миналото тримесечие – забавяне в сравнение с 0,6% през последните три месеца на 2017 г.

ЕЦБ се опитва да постигне инфлация от малко под 2%, въпреки че за момента тя остава на 1,3% през април, както се очаква да стане ясно от данни в четвъртък. Въпреки това индексът на производствените цени бележи ръст до 57,5 пункта миналия месец от 57,3 през март.

От началото на годината еврото поскъпна спрямо долара, отбелязвайки ръст от почти 5% от февруари насам, което прави и износът на блока по-скъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още